Eleccions municipals 2023

El PSC advoca per reeditar el pacte amb Junts a la Diputació de Barcelona

El PSC advoca per reeditar el pacte amb Junts a la Diputació de Barcelona

ACN

2
Es llegeix en minuts
Sara González
Sara González

Periodista

Especialista en Política

ver +

«No tenim problemes ni complexos amb el fet de reeditar l’acord amb Junts a la Diputació de Barcelona». Així s’ha pronunciat el PSC en plena contrarellotge per tancar els pactes municipals i supramunicipals que es deriven de les eleccions municipals del 28 de maig. En aquests moments, els socialistes mantenen les converses obertes tant amb Junts com amb ERC, unes negociacions que es barregen amb les de l’Ajuntament de Barcelona, que caldrà veure si es constitueix dissabte vinent o bé el 7 de juliol per un recurs de Vox davant la justícia.

En tot cas, la portaveu del PSC al Parlament, Alícia Romero, ha defensat que l’acord amb Junts en la tercera institució de Catalunya ha funcionat en els últims quatre anys i que, per tant, són partidaris de tornar a repetir-ho, tot i que ha assegurat que tot dependrà de com acabin les converses que tenen en marxa amb el partit de Jordi Turull i Laura Borràs. Precisament, la presidenta de Junts es va mostrar contrària al seu dia a aquesta aliança amb els socialistes. En aquests moments, els socialistes també han encarrilat un acord amb els postconvergents a la Diputació de Tarragona que espera validació, mentre que en la de Girona hi ha pacte entre ERC i Junts.

En tot cas, els pactes en les diputacions transiten en paral·lel als dels municipis i, més enllà de les picabaralles a nivell local per les quals Junts i ERC han prioritzat pactes amb el PSC o altres formacions polítiques, és Barcelona el gran maldecap. Els socialistes catalans continuen insistint en un «govern municipal progressista»arribant a un acord amb Comuns i ERC que permeti que Jaume Collboni sigui alcalde. No obstant, mantenen les converses obertes també amb Junts i amb el PP, a qui interpel·len perquè no permeti que hi hagi un alcalde independentista.

Notícies relacionades

De fet, el PSC no tanca la porta a acceptar una aritmètica que permeti a Collboni ser alcalde amb els vots dels populars malgrat el clima preelectoral de les generals, que presenten com una «batalla entre Pedro Sánchez i Alberto Núñez Feijóo». Romero ha argumentat que en l’àmbit municipal «les dinàmiques locals influeixen molt» i que això s’està veient en els pactes que tant Junts com ERC estan fent amb el PSC, i fins i tot –ha remarcat– amb el PP, malgrat les resistències a la capital catalana.

El que sí que ha volgut deixar clar la portaveu del PSC és que la seva línia vermella és l’extrema dreta, tant la que representa Vox com la d’Aliança Catalana a Ripoll. «Amb l’extrema dreta, res. Vingui d’on vingui i es digui com es digui. Ens agradaria que altres partits fessin el mateix. Alguns prefereixen fer un cordó sanitari contra el PSC que contra l’extrema dreta», ha criticat Romero amb referència a les polèmiques afirmacions de Borràs oposant-se a un pacte que freni l’alcaldia de Sílvia Orriols a la capital del Ripollès, una línia que ha sigut corregida aquest mateix dilluns per la cúpula de Junts.