Eleccions municipals

¿Quan hi haurà nou alcalde de Barcelona?: Les dues dates possibles del ple d’investidura

¿Quan hi haurà nou alcalde de Barcelona?: Les dues dates possibles del ple d’investidura

Eli Don / ACN

2
Es llegeix en minuts
Toni Sust
Toni Sust

Periodista

ver +

Les eleccions municipals es presentaven molt disputades a Barcelona i molt disputat va ser el resultat. La victòria de Xavier Trias, amb 11 regidors, sobre el del PSC de Jaume Collboni (10 regidors) i el Barcelona en Comú d’Ada Colau (9) ha deixat diversos escenaris oberts que podrien definir-se immediatament o en unes setmanes.

Perquè a hores d’ara no està decidit encara quan es produirà el ple d’investidura en el qual prendrà possessió l’alcalde o alcaldessa. Alcalde o alcaldessa perquè, tot i que qui clarament ho té més fàcil per aconseguir la vara de comandament municipal, en minoria, com a guanyador dels comicis, és Trias, és millor no descartar escenaris després de l’après el 2019.

La investidura està prevista per dissabte vinent, 17 de juny, a les 5 de la tarda al Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona. Però podria retardar-se fins al 7 de juliol, el dia en què comença la campanya electoral de les eleccions generals, si algú recorre l’escrutini per la via judicial. I allà entra Vox.

La JEZ, la JEC

El partit ultradretà va recórrer l’escrutini davant la Junta Electoral de Zona després que aquest confirmés sense canvis el 2 de juny els resultats de les municipals. Vox va recórrer al considerar que algunes de les seves paperetes van ser injustament anul·lades perquè van fer servir dos formats, un amb un requadre al logo i un altre sense, i sospiten que en algunes meses es van descartar algunes paperetes que no portaven requadre. Per això van demanar la revisió del vot nul, que la JEZ va descartar durant el recompte. Vox va recórrer aquesta decisió i la JEZ va desestimar el recurs.

Tot seguit, Vox va presentar un nou recurs davant la Junta Electoral Central, el segon pas i últim que li permetia la via administrativa. I la decisió de la JEC es coneixerà de manera imminent.

Sala contenciosa

Notícies relacionades

Si aquest de recurs també és desestimat, Vox haurà de decidir si llança la tovallola o si manté la reclamació, de manera que hauria d’acudir a la via judicial a través de la sala contenciosa administrativa. Si el partit el presenta, la data de la investidura es retarda al 7 de juliol.

Vox té temps per presentar la reclamació fins al 17 de juny. És a dir, que la incertesa es pot allargar fins a l’últim minut. Si finalment s’ajorna la investidura al 7 de juliol, a part que implicaria encavalcar el procés electoral municipal amb el de les generals, això donaria tres setmanes més als partits perquè facin el seu joc en les negociacions per a la formació d’un govern a Barcelona.