Problema apressant

‘Vaporejant’ en l’esbarjo amb 8 anys: una escola assenyala els buits legals i exigeix al Govern mesures urgents

‘Vaporejant’ en l’esbarjo amb 8 anys: una escola assenyala els buits legals i exigeix al Govern mesures urgents
5
Es llegeix en minuts
Isabel Morillo

Primer van sorprendre un nen de tercer de primària, 8 anys, ‘vaporejant’ en l’esbarjo amb un dispositiu de colors cridaners que semblava una joguina. Després va ser un altre de 12 anys, que el portava a la motxilla, tot i que deia que no l’havia utilitzat. Es van adonar que la pràctica era molt més comuna del que es podria imaginar per als alumnes. Els dos cigarrets electrònics ja són al calaix del director del centre, que amb sorpresa, parlant amb altres companys d’altres escoles sevillanes, es va trobar que començava a ser normal. Requisar vapejadors als centres educatius no és una cosa extraordinària. Hi ha alumnes de l’etapa educativa de primària que van a l’escola amb el vàper igual que porten el bocata per a l’esbarjo.

L’alarma ha anat creixent fins que l’associació de mares i pares de l’escola pública Paulo Orosio de Sevilla ha iniciat una recollida de firmes a Change.org, que mira de fer que el Ministeri de Sanitat agilitzi totes les mesures al seu abast per evitar que els nens puguin accedir als cigarrets electrònics. Hi ha un buit legal i falta de regulació. La seva venda, com han pogut comprovar aquests pares, es fa en botigues de barri, botigues de conveniència, basars... Tant t’hi pots comprar un xiclet com un vàper. Un recorregut per alguns establiments del barri permet comprovar-ho amb facilitat.

Un problema estès

L’escola pública Paulo Orosio de Sevilla està situada a la barriada de Cerro Amate, molt a prop de Los Pajaritos, d’on procedeix més de la meitat de l’alumnat, classificat a l’últim informe de l’Institut Nacional d’Estadística com el barri més pobre d’Espanya. És el que la Conselleria d’Educació anomena un «centre de difícil acompliment». A Sevilla capital hi ha set escoles amb aquesta etiqueta. Malgrat les difícils condicions, té un claustre de professors capaç de tot i una AMPA que dona exemple a moltes altres escoles sevillanes per la seva capacitat d’innovació i la seva iniciativa. L’última, un hort amb hivernacle que es va estrenar al gener després que l’Ajuntament de Sevilla hi invertís 30.267 euros. El problema no se cenyeix a aquesta escola però ells han decidit que se’ls escolti.

La recollida de firmes que ha emprès aquesta escola assenyala que la normativa en vigor estableix en els 18 anys l’edat mínima per poder adquirir aquests inhaladors, tinguin nicotina o no. No obstant, els menors admeten que poden comprar-los amb total facilitat en una infinitat d’establiments. «Al contrari que el tabac, no hi ha cap regulació sobre quins establiments poden vendre’ls al públic», alerten els pares. La modalitat de cigarret electrònic més estès entre els menors és el vapejador d’un sol ús que té, freqüentment, colors i formes molt atractius per al públic infantil. Fins i tot poden tenir forma de joguines. Venen gustos similars als de les txutxes: cotó de sucre, fruites... N’hi ha prou amb llegir la lletra petita per veure que tenen una dosi de nicotina del 2%. «Això significa que si es tracta d’un dispositiu d’unes 600 pipades equivaldria a un paquet de tabac de 20 cigarrets», alerten des d’aquest centre sevillà. Un paquet que fumen amb naturalitat nens de 8 a 12 anys.

Els experts que han consultat aquesta associació de pares, que es fan ressò d’articles publicats, divulgacions científiques i entrevistes a metges especialistes, parlen dels efectes perjudicials per als menors en la salut. Hiperreactivitat bronquial, tos, augment de les infeccions respiratòries, s’agreuja l’asma. «Fins i tot els vaporejadors sense nicotina, tot i que puguin semblar inofensius, poden contenir substàncies tòxiques i amb alt poder cancerigen», adverteixen. A més, creen fumadors en potència des d’una edat molt curta. Es normalitza el tabac.

El Ministeri de Sanitat va obrir a la seva web una consulta pública el 10 d’abril del 2023 que va tancar el 24 d’aquell mateix mes. Va ser un tràmit previ per a l’elaboració d’una nova regulació que modificarà el decret, del juny del 2107, pel qual es controlen determinats «aspectes relatius a la fabricació, presentació i comercialització dels productes del tabac i els productes relacionats». El ministeri reconeix i identifica un seguit de problemes que es pretenen solucionar amb un nou reglament i assumeix que la normativa en vigor requereix una actualització urgent. No hi ha regulació per exemple per als dispositius sense nicotina.

El Govern assenyala que els «nous productes, amb o sense nicotina, amb o sense tabac, i fins i tot amb aspectes híbrids de catalogació difícil, suposen un desafiament i es requereix una nova legislació per protegir els consumidors d’aquests nous productes no convencionals». A més, hi ha una directiva europea que s’espera aquest juny i que haurà de ser traslladada en els mesos vinents. L’exposició dels joves a aquests vapejadors és cada vegada més freqüent. S’ha normalitzat tant treure fum que perden efectivitat les advertències sanitàries sobre el perill del tabaquisme.

Alarma dels pares

Notícies relacionades

El que demanen els pares i les mares en la recollida de firmes és que s’impulsi una nova normativa en la qual es regulin els establiments que poden vendre els cigarrets electrònics. «És imprescindible que no es puguin comprar en gairebé qualsevol lloc, per exemple: botigues d’alimentació, basars, quioscos de llaminadures, etc.» Reclamen que la prohibició sigui total per als dispositius, especialment en els vapejadors d’un sol ús, «amb una aparença que pugui resultar atractiva per al públic infantil i adolescent: colors cridaners, forma de joguines o personatges infantils». Sol·liciten que «hi hagi un control rigorós d’edat del consumidor que els compra».

Davant una situació nova per a tothom, també demanen al Govern «un protocol d’actuació als centres educatius per als casos en els quals es detecti alumnat amb cigarrets electrònics, o fins i tot utilitzant-los, pel qual, entre altres actuacions, es podria derivar el cas als serveis socials comunitaris». I alerten que falta molta informació. Molts pares no són conscients de la gravetat del que suposa per als nens. Fa poc es va viralitzar un vídeo d’una menor que rebia de regal diversos vapejadors per la seva comunió. Per això reclamen «un pla de prevenció i informació per a les famílies i alumnat en què es difongui i s’expliqui la normativa i els riscos per a la salut dels menors que utilitzen els cigarrets electrònics».