Negociació in extremis

El 92,92% de la militància de Podem avala la cúpula per negociar amb Sumar

El 92,92% de la militància de Podem avala la cúpula per negociar amb Sumar
1
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez
Ana Cabanillas

El 92,92% de les bases de Podem han recolzat concedir poders plens a la direcció del partit per tancar un acord in extremis amb Sumar. A menys de 12 hores que expiri el termini per presentar coalicions, la cúpula morada ha obtingut el suport de 49.089 militants per mirar d’arribar a un pacte que està sent bastant complex. Per contra, un 6,75% s’ha oposat a atorgar un xec en blanc a la direcció nacional de la formació.

La participació, 52.829 militants, és similar a la que van obtenir en l’última consulta celebrada, el juny del 2021, quan es va celebrar la IV Assemblea Ciutadana Estatal per elegir Ione Belarra com a secretària general del partit. Llavors hi van votar 53.443 persones, tot i que no van donar dades sobre quant suposava sobre el cens total de militants. Tot i així els dos casos no són comparables, ja que en aquell moment la consulta va ser anunciada amb temps i les bases van tenir diversos dies per participar-hi.

Notícies relacionades

Amb aquestes xifres, la cúpula de Podem obté així el reconeixement necessari per encarar el final d’unes converses que seran definitòries per a l’esquerra a l’esquerra del PSOE. Les converses, que s’allargaran al màxim, van arribar a un punt aquest dijous en què, a última hora de la tarda, els morats van posar sobre la taula la proposta de presentar-se per separat a les tres províncies del País Valencià per esquivar els vetos imposats per Compromís i en coalició amb Sumar a la resta del territori. No obstant, fonts de l’entorn de Díaz descarten aquesta idea. «No es contempla», asseguren, i deixen clar que no acceptaran cap acord que no sigui global.

De moment, la líder de Sumar ja té tancats preacords amb Més MadridDrago, formació creada per l’exdirigent morat Alberto Rodríguez; la Chunta AragonesistaAraMés, una coalició de quatre partits balears; Iniciativa del Poble AndalúsBatzarre; i Verds Equo. A més, en les pròximes hores s’hi aniran unint, tret de sorpresa d’última hora, altres formacions clau, com Izquierda Unida i Compromís o el partit ecologista Aliança Verda.