Eleccions generals 2023

Els Comuns conclouen la polèmica sobre el pacte fantasma entre Podem i ERC

Els Comuns conclouen la polèmica sobre el pacte fantasma entre Podem i ERC

FERRAN NADEU

2
Es llegeix en minuts
Sara González
Sara González

Periodista

Especialista en Política

ver +

«Podem ens ho trasllada, ERC ho desmenteix i ho dono per tancat». Així ha mirat la líder d’En Comú Podem al Parlament, Jéssica Albiach, de donar carpetada al pacte fantasma de morats i republicans que els mateixos Comuns van agitaraquest dimarts en ple pols per les negociacions de la confluència entre Podem i Sumar i després que Pablo Iglesias assenyalés que se’ls està intentant relegar a les llistes. En una entrevista en el programa ‘Cafè d’Idees’ de Ràdio 4 i La 2, Albiach ha tancat el tema assegurant que, tot i ser «veritat que el van dir», la seva vocació és «no tirar més llenya al foc».

I és que els Comuns es van acollir a què, a porta tancada, la direcció estatal dels morats hauria intentat una aliança amb el partit d’Oriol Junqueras malgrat que dirigents del partit admeten que eren conscients que podia ser un farol. No obstant, van ser fonts oficials d’En Comú Podem els que van posar de manera proactiva en circulació aquesta informació. En tot cas, i davant les acusacions d’Iglesias, Albiach ha defensat que tots els actors de l’espai han «d’anar junts» a les eleccions generals. «No entenc les seves paraules», ha deixat caure, tot i que ha esquivat pronunciar-se sobre si considera que l’exlíder de Podem pretén que descarrilin les converses.

La presidenta d’En Comú Podem al Parlament sí que ha mirat de radiografiar les seves bones relacions amb els morats i ha recordat que ella mateixa procedeix de Podem. Ha remarcat que fa dues setmanes va estar en un míting amb Ione Belarra i fins i tot ha defensat que la ministra Irene Montero «hauria d’anar a les llistes» si així ho vol ella. «Per nosaltres no quedarà», ha afirmat sobre els tres dies que quedin per registrar confluències de cara a les eleccions generals.

Notícies relacionades

El que no ha confirmat Albiach és si Jaume Asens repetirà com a cap de llista a Catalunya. «Ni ho confirmo ni ho desmenteixo», ha deixat caure sense voler entrar més en detall, tot i que sí que ha admès que aquest tema s’està abordant en aquests moments. La dirigent ha reconegut que venen d’uns resultats en les municipals que «no són els que esperaven», ja que han perdut alcaldies com les de Sant Feliu de Llobregat i Montcada i Reixac (que poden retenir mitjançant un pacte amb ERC).

El que sí que s’ha resistit a donar per fet Albiach és que Ada Colau tingui les portes tancades per continuar sent alcaldessa. Ha defensat que el seu resultat ha sigut «espectacular» amb un 20% dels vots i que es tracta d’un «empat tècnic» amb el PSC de Jaume Collboni, així que ha advocat per trobar un «encaix» i pactar tant amb els socialistes com amb ERC. «Ho continuarem intentant», ha dit malgrat que els republicans ja han deixat clar que no hi estan disposats i que prefereixen pactar un govern amb Xavier Trias com a alcalde. També ha insistit que, passi el que passi, Colau ha de continuar liderant el partit.