Eleccions generals 2023

Els Comuns agiten un pacte fantasma entre Podem i ERC després que els morats demanessin més pes en la llista

Els Comuns agiten un pacte fantasma entre Podem i ERC després que els morats demanessin més pes en la llista

EUROPA PRESS

2
Es llegeix en minuts
Sara González
Sara González

Periodista

Especialista en Política

ver +
Miguel Ángel Rodríguez

Una lluita per les quotes i el pes en la candidatura. Això és el que hi ha darrere de les negociacions que aquests dies mantenen Sumar i els Comuns –principal puntal de Yolanda Díaz– amb Podem. Els morats a Catalunya consideren que se’ls està «infravalorant» en la llista d’En Comú Podem que s’està confeccionant de cara a les eleccions generals. Segons ha pogut saber EL PERIÓDICO, així ho han traslladat a la direcció dels Comuns juntament amb una contraproposta. Però, de moment, l’única resposta que han obtingut ha sigut que la formació d’Ada Colau els acusa d’haver assegurat que estan negociant amb ERC una llista, una hipòtesi que neguen rotundament tant des d’ERC com des dels morats.

De fet, des de Podem Catalunya es mostren «convençuts» que arribaran a una entesa, com han fet «sempre fins ara», per presentar-se conjuntament, la mateixa fórmula que esperen que s’imposi en l’àmbit estatal. Fonts de la direcció dels morats expliquen que el quid de la qüestió és que els Comuns els han proposat ocupar només un lloc en la llista de Barcelona que no té «sortida assegurada», mentre que el 2019 en tenien tres: Jaume Asens –que asseguren que «comptava tant per als Comuns com per a Podem»–; Mar García, que va ser la número tres, i el cap de llista per Tarragona, Ismael Cortés.

Aquesta vegada, asseguren des de la cúpula podemita, ni Asens ni García, en el cas de repetir, podrien ser «comptabilitzats com a Podem», perquè no han participat en la vida interna del partit en els últims anys. Reclamen més, mentre que la consideració dels Comuns és que a Catalunya el pes de la formació que dirigeix Conchi Abellán és minoritari en l’espai. El portaveu d’En Comú Podem al Parlament, David Cid, s’ha limitat a assegurar que «treballen conjuntament com En Comú Podem» per anar junts amb el projecte de Sumar sota la batuta de Yolanda Díaz.

Notícies relacionades

«Ens sorprenen declaracions que no són certes. Continuem buscant l’acord i la feina conjunta que ens avalen», ha assegurat. No ha aclarit si feia referència a les acusacions de veto a Irene Montero en la candidatura amb Sumar, però el partit reitera que és partidari que Podem formi part de la candidatura de Díaz. Tot i que també ha esquivat valorar les suposades converses entre ERC i Podem que ells mateixos han assenyalat malgrat que totes les parts ho neguen. Fonts dels Comuns asseguren que els morats sí que han verbalitzat l’amenaça a porta tancada, però que una altra cosa és que es tracti o no d’un farol dels morats en les negociacions.

Des de Podem Catalunya insisteixen que cal «tancar les negociacions aviat» per «apaivagar veus» i «soroll» que, asseguren, no beneficia l’espai. Afegeixen que no hi ha «diferències» de tipus programàtic que justifiquin el desacord i que estan convençuts que s’imposarà la «sensatesa» tant en l’àmbit català com en l’estatal. «Això, sí, el que no poden pretendre és que siguem subalterns», remarquen, mentre es mantenen en espera d’una resposta de la direcció de Catalunya en Comú.