Eleccions municipals 2023

Jaume Collboni perd malgrat haver superat Ada Colau

Els socialistes obtenen 10 regidors i només podrien tenir l’alcaldia sumant amb Comuns i ERC

  • Tot el que està passant aquesta nit electoral, en directe

  • 20 coses que no sabies de Jaume Collboni

  • Els gràfics més rellevants de les eleccions municipals a Catalunya

Jaume Collboni perd malgrat haver superat Ada Colau

ZOWY VOETEN

2
Es llegeix en minuts
Sara González
Sara González

Periodista

Especialista en Política

ver +

Jaume Collboni s’ha passat la campanya dient que guanyaria, que seria ell qui capitalitzaria el vot del canvi, però les urnes han sentenciat que, quan es tracta de mobilitzar el vot anti Colau, és Xavier Trias qui se surt amb la seva tot i que hagi sigut per la mínima. Perquè el candidat del PSC, tot i haver sumat dos regidors fins a arribar als10 i haver quedat davant dels Comuns, ha quedat en segona posició i deixa el partit de Salvador Illa sense la cirereta en unes eleccions municipals en què s’ha consolidat de nou com el partit més votat a Catalunya.

No obstant, la calculadora està en marxa. Perquè si realment el PSC tingués la intenció d’arrabassar l’alcaldia a Trias, hi ha una suma alternativa si hi hagués predisposició política: la dels socialistes amb els nou representants dels Comuns i els cinc d’ERC. Es pot dir que es tracta d’una operació que Collboni va explicitar en l’entrevista amb EL PERIÓDICO que no intentaria. Va dir, literalment, que si no guanyava se n’aniria a l’oposició, que no intentaria ser alcalde si era segon i que tampoc seria aquesta vegada el soci minoritari del govern municipal. Caldrà veure fins a quin punt es manté inamovible aquesta posició amb els resultats a sobre de la taula.

Amb el seu «sí que es pot fer millor», amb aquesta estratègia d’erigir-se en alternativa a l’alcaldessa Colau i esmenar bona part del seu projecte malgrat haver governat amb ella, el PSC ha millorat resultat, però no prou per imposar-se com a favorit per a un canvi a l’alcaldia. Collboni ha jugat a interpel·lar al vot «progressista», els decebuts amb Colau des de l’esquerra, i alhora, al vot «moderat» onejant la bandera de la ciutat «segura, ordenada i neta». I moure’s a dues bandes li ha reportat beneficis, però no els que esperaven d’ell tant Illa com Pedro Sánchez. Ha quedat curt malgrat presentar-se com l’ambaixador de l’agenda del president del Govern central a Barcelona.

Notícies relacionades

Això no treu que la trajectòria de Collboni ha seguit una línia ascendent. Dels quatre regidors que va obtenir la seva primera vegada com a candidat el 2015, el pitjor resultat dels socialistes a la capital catalana, als 8 representants del 2019 i, finalment, els 10 que li han atorgat les urnes.

ELECCIONS MUNICIPALS A CATALUNYA

Consulta els resultats de les eleccions municipals 2023 a Catalunya el 28M

Recorda que el 28M podràs consultar els resultats de les eleccions municipals a Catalunya 2023 a Espanya: