Eleccions generals 2023

El PSC encarrega a Collboni que sigui alcalde i escollirà sense primàries el candidat a les generals

Salvador Illa defuig ara la sociovergència i activa el procés per escollir el cap de llista per als comicis de juliol

El PSC encarrega a Collboni que sigui alcalde i escollirà sense primàries el candidat a les generals

FERRAN NADEU

2
Es llegeix en minuts
Sara González
Sara González

Periodista

Especialista en Política

ver +

Els pactes posteleccions municipals es barregen ara amb els preparatius de les eleccions generals. Després del cop d’efecte del president del Govern, Pedro Sánchez, la maquinària electoral dels partits multipliquen per dos el seu rendiment. Al PSC ja han posat en marxa les dues dimensions. D’una banda, Salvador Illa ha encarregat a Jaume Collboni que faci tot el que estigui a les seves mans per arrabassar l’alcaldia a Xavier Trias i, de l’altra, aquest dilluns reuneix la seva executiva per activar el procediment per designar qui serà el candidat del PSC als comicis estatals. No hi ha temps, ha deixat clar, per fer primàries.

Si durant la campanya els socialistes catalans deixaven oberta les possibilitats de mirar a l’esquerra o a la dreta per pactar, amb els resultats a sobre de la taula l’estratègia és reclamar el suport dels Comuns i d’ERC. Tot i que Collboni va dir sense pèls a la llengua que, si no quedava primer, se n’aniria a l’oposició i no intentaria ser alcalde. El que hagués dit abans és paper mullat.

La imatge de Trias flanquejat per Jordi Turull i Laura Borràs ha actuat de repel·lent per al PSC, a més de ser conscient que Junts no renunciarà a la vara de comandament malgrat que els convidi a pactar. I el que vol Illa és l’alcaldia, no ser soci minoritari de ningú. Tot i així, Collboni té un ull posat en el que pugui passar divendres, durant el recompte oficial que acabarà de ratificar si es consolida o no en la segona posició, ja que Ada Colau va quedar a tan sols 142 vots.

Illa ha sigut explícit a l’hora d’afirmar que el seu propòsit és tenir les alcaldies de les quatre capitals de província. Han guanyat a Tarragona, Lleida i Girona i treu pit de ser la «primera força progressista» a Barcelona. La consigna, ha detallat, és que es configurin pactes «estables», amb «segell progressista» i pensats «únicament en clau de cada poble i ciutat». És a dir, via lliure per pactar amb qui convingui per arribar a la màxima quota de poder municipal després d’haver-se imposat amb claredat, una victòria que no es veia des del 2007.

Notícies relacionades

Després de ratificar-se per segona vegada com el partit més votat des del 2021, el PSC ja ha deixat clar que amb les generals convocades el seu objectiu és el triplet, és a dir, guanyar també a Catalunya el 23 de juliol. No entra dins dels plans d’Illa impulsar una moció de censura a Catalunya i tampoc ha volgut burxar si Pere Aragonès hauria de convocar eleccions o no, però sí que encarregarà avui a la seva direcció que s’activin tots els procediments per escollir candidat i llista.

El reglament del partit permet que, quan hi ha poc temps de marge, es pugui prescindir de les primàries i escollir directament qui serà el cap de llista. El líder del PSC ha confirmat, doncs, que serà elegit a dit amb l’aval de la cúpula. Hi ha diversos noms a sobre de la taula. D’una banda hi ha qui ja va ser candidata el 2019, la presidenta del Congrés, Meritxell Batet, però els socialistes catalans tenen també dos ministres al Govern: Miquel Iceta i Raquel Sánchez. La decisió podria no estar exempta d’alguna tensió interna però, com que el calendari apressa, es prendrà ràpidament.