Després de l’anunci de Sánchez

L’avenç electoral deixa Díaz amb 10 dies per unir l’esquerra sota Sumar

L’avenç electoral deixa Díaz amb 10 dies per unir l’esquerra sota Sumar
4
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

Pedro Sánchez ha capgirat el tauler. El president del Govern ha pres la decisió que menys s’esperava: avançar les eleccions generals al 23 de juliol. L’anunci ha agafat a tots per sorpresa, sobretot Yolanda Díaz. Amb un panorama desolador després dels resultats del 28M, la vicepresidenta segona es disposava, a partir d’avui, a començar a construir Sumar, el projecte en el qual vol englobar totes les formacions a l’esquerra del PSOE. La també ministra de Treball comptava que tindria temps fins a l’octubre, quan es convoquessin les eleccions generals, però aquest pas la deixa amb només 10 dies per forjar una candidatura unitària.

La llei orgànica del règim electoral general, a l’article 44.2, estableix que «els partits i federacions que estableixin un pacte de coalició per presentar-se conjuntament a una elecció han de comunicar-ho a la junta competent en els deu dies següents a la convocatòria.» I no només això, sinó que en aquesta comunicació ha de constar «la denominació de la coalició, les normes per les quals es regeix i les persones titulars dels seus òrgans de direcció o coordinació». Això implica que la vicepresidenta ha de tancar un acord exprés amb més d’una desena de formacions si vol mantenir els seus plans.

Pocs minuts després que Sánchez hagi fet l’anunci, la també ministra de Treball s’ha pronunciat a les xarxes socials admetent que el missatge de les urnes «va ser molt clar» i que «cal fer les coses d’una altra manera». «Des d’aquest moment estem treballant per guanyar el 23 de juliol. Assumeixo el repte», ha sentenciat la vicepresidenta segona.

A més, després d’acceptar aquest complex repte, ha assegurat que són «temps d’audàcia». «Tenim un projecte per continuar donant resposta als desafiaments socials, ecològics i econòmics del nostre país. Davant l’Espanya negra de Feijóo, sortim a guanyar. La gent ens està esperant», ha insistit.

La construcció de Sumar

La tasca d’unir totes les formacions a l’esquerra del PSOE serà dura. Principalment perquè haurà de fer-la a contrarellotge i després d’uns resultats adversos. Díaz s’ha proposat aglutinar sota el paraigua de Sumar els partits Podem, IU, Més País, Compromís, la Chunta Aragonesista i mitja desena més de formacions, unes difícils negociacions per a les qual, en principi, disposava de tot l’estiu. Ara tindrà 10 dies per tancar les línies generals i una mica més de temps per al detall de les llistes.

Els dos mesos previs a la campanya electoral de les autonòmiques i locals, Díaz va mantenir un profund enfrontament amb Podem. Des de març, a les portes que la líder de Sumar confirmés la seva intenció de ser candidata, els morats van exigir tancar un principi d’acord sobre l’aliança que es podria construir i com configurar les llistes electorals mitjançant la celebració d’unes primàries. No obstant, l’equip de Díaz va rebutjar aquesta petició.

Des del començament de les converses, l’entorn de la vicepresidenta va traslladar a Podem que era necessari esperar al 28M, quan s’haguessin resolt les batalles electorals entre algunes de les formacions que després estan cridades a aliar-se per a les generals. L’objectiu d’aquest retard és evitar «la confusió» dels votants i la complexa situació d’haver d’explicar per què s’arriben a acords nacionals que no es repliquen a nivell autonòmic.

Repensar l’estratègia

Notícies relacionades

Aquell moment ha arribat, però ara el context és el més complex dels que es podia esperar. A la debacle d’Unides Podem se suma que l’‘efecte Díaz’ no ha fet efecte a les urnes. La vicepresidenta segona s’ha entregat a una intensa campanya electoral, però les seves principals apostes han fracassat: Ada Colau ha quedat tercera a l’Ajuntament de Barcelona, Unides Podem no ha entrat a les Corts valencianes, Compromís ha perdut l’Ajuntament de València... Amb tot això, Díaz haurà de repensar també la seva estratègia.

A més, la vicepresidenta segona haurà d’accelerar també la configuració del seu programa electoral. Fa unes setmanes, Sumar va obrir una pàgina web en la qual van publicar els 35 documents que constitueixen la «base» i el «punt de partida» del projecte de país, no del programa electoral, i que van posar a disposició de la ciutadania perquè puguin fer les seves propostes, presentar esmenes al text, plantejar mesures alternatives... La intenció era tancar aquest procés al setembre i, després, crear el programa electoral. Ara haurà d’anar molt més ràpid.