Declara com a imputat

Villarejo admet davant el jutge que va investigar Rosell dins de l’operació Catalunya, però no en dona detalls

  • Un jutjat investigarà l’operació Catalunya contra Sandro Rosell

  • ¿Què ha d’aclarir Villarejo en la causa de l’operació Catalunya?

Villarejo admet davant el jutge que va investigar Rosell dins de l’operació Catalunya, però no en dona detalls

JUAN CARLOS HIDALGO / EFE

3
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +

L’excomissari José Manuel Villarejo va ser l’únic dels imputats per la querella de l’expresident del Barça Sandro Rosell per l’operació Catalunya que va declarar de manera extensa davant el titular del Jutjat d’Instrucció número 13 de Madrid, Hermenegildo Barrera.Va admetre que va investigar el 2012 i el 2014 l’empresari català que el 2017 va estar gairebé dos anys pres per una causa de la qual va acabar sent absolt. El problema és que quan el magistrat o les parts personades van intentar que concretés les seves paraules, que «donés dades certes i concretes», i identifiqués «persones, noms» o «funcions», es va limitar a «tirar pilotes fora», van assenyalar a EL PERIÓDICO DE CATALUNYA fonts presents en la compareixença.

El mateix Villarejo va declarar als mitjans que el cas de Sandro Rosell «va ser una guerra de futbol on van intentar enganyar alguns», entre els quals es va situar, presentant-lo com un independentista, motiu pel qual va reconèixer que l’havia investigat el 2012 per afegir tot seguit que «en les seves notes d’intel·ligència» va deixar «clar que no tenia res a veure amb l’independentisme». «Ja vaig parlar el 2012 de les baralles que hi havia amb àrbitres i que ja havia informat abans del Reial Madrid... es va tapar tot», va afirmar sense aclarir més en el seu característic discurs desmanegat i en el qual porta a col·lació l’existència d’assumptes tèrbols que no arriba a concretar.

Enganyada

«El 2014 vaig fer l’última de les meves intervencions i el 2017 vaig intentar parlar amb la jutge [Carmen] Lamela per aclarir les coses, quan vaig saber per la premsa i el que em va dir [Jordi] Évole [sobre la causa oberta per corrupció en el futbol contra l’empresari]. Em van dir que no, que només parlava amb el CNI, la Guàrdia Civil i gent vinculada a l’Opus», va assegurar per acabar negant que Lamela, que va ser l’instructor de la causa contra Rosell i que va ordenar el seu ingrés a la presó, hagués actuat per interessos espuris.

«Crec que la van enganyar. No crec que actués de mala fe, sinó que la van enganyar sense més ni més», va afirmar en aquesta ocasió a diferència del que havia dit a TV-3, on va declarar que van parlar amb ella per assegurar la seva complicitat i que ella va demanar ser ascendida al Tribunal Suprem, circumstància que efectivament va passar després. Les seves paraules a la televisió catalana van ser incloses en la querella que ha donat origen a l’únic procediment obert als jutjats espanyols per l’operació Catalunya.

Notícies relacionades

Rosell va intentar fins i tot actuar al Suprem contra Lamela, però la seva querella va ser rebutjada. Es dona la circumstància que el futur de la que ara s’ha admès a tràmit està íntimament lligat al que concreti l’excomissari, a qui el Congrés dels Diputats ja ha citat diverses vegades en el marc de les comissions creades per l’operació Kitchen. En la seva última citació a la Cambra va assegurar que l’operació Catalunya es va gestar a «les entranyes de la presidència» de Mariano Rajoy, sota el control de la seva vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría, de qui depenia el Centre Nacional d’Intel·ligència.

Villarejo, que va atribuir les seves paraules a la «catarsi» que va prometre quan el 2021 va sortir de presó, perquè «el sistema corregeixi els errors amb què van actuar alguns que es creien l’Estat», va assistir com el seu propi codefensor a les declaracions dels altres dos querellats citats: l’exinspector Antonio Giménez Raso, amb el qual ell solia treballar a Catalunya, i el de la Unitat de Delinqüència Econòmica i Fiscal (UDEF) que va fer els informes relatius a Rosell. Tots dos van negar qualsevol vinculació amb l’operació Catalunya. El quart querellat, l’agregat de l’FBI amb el qual Villarejo solia treballar, Marc L. Varri, no ha pogut ser localitzat pel jutjat.