Eleccions municipals 2023

Sánchez i Illa treuen pit de la «política útil» que ha posat fi al procés i a l’agenda de la dreta

  • Tot el que està passant aquesta campanya d’eleccions municipals, en directe

  • ¿Qui guanyarà les eleccions?

  • Els 10 reptes del PSC a les eleccions municipals de Catalunya

  • Les eleccions municipals i autonòmiques, l’assaig per a les generals

Sánchez i Illa treuen pit de la «política útil» que ha posat fi al procés i a l’agenda de la dreta

Enric Fontcuberta / EFE

3
Es llegeix en minuts
Sara González
Sara González

Periodista

Especialista en Política

ver +

Si hi ha un concepte que ha marcat la campanya dels socialistes, és el de «política útil». Així defineixen la gestió que fa Pedro Sánchez des de la Moncloa i la recepta que aplica el líder del PSC, Salvador Illa, com a cap de l’oposició a Catalunya. Una agenda que aquest divendres, quan falten poques hores per passar el forrellat a la campanya electoral, han reivindicat com la més eficient per, d’una banda, haver deixat enrere el procés i, d’una altra, haver girat full a l’etapa de les retallades, privatitzacions i límit als drets que atribueixen a la dreta. Ho han fet des de Tarragona, on la cúpula socialista ha acompanyat el candidat Rubén Viñuales en el seu intent de recuperar una alcaldia històrica per al PSC.

«Des que som al Govern es compleix la Constitució en tots els llocs d’Espanya», ha proclamat el president davant un auditori que ha superat l’aforament amb més de 600 persones. Segons Sánchez, mentre que hi ha partits independentistes que volen tornar a la Catalunya del 2017, marcada per la «desunió i la confrontació», n’hi ha d’altres que volen tornar a «l’Espanya del 2013», la de la «conflictivitat social, la desigualtat i les retallades». Entre aquests dos extrems que ha dibuixat, assegura, hi ha els socialistes.

Exemple de «política útil», ha continuat Sánchez, és la del «diàleg permanent» amb el Govern de la Generalitat i, al seu torn, amb els agents socials per garantir «la pau i la convivència». A partir d’aquí, ha al·ludit des de la llei de la vivenda davant els que anhelen el «‘pelotazo’ urbanístic» a la revalorització de les pensions, la pujada del salari mínim i la reforma laboral davant els que pronostiquen una «apocalipsi econòmica» que reivindica que no s’ha produït. Per contra, ha deixat caure, amb referència al PP, que hi ha qui es dedica a «enfangar la política» –velada referència a l’escàndol de la compra de vots que esquitxa tant el PSOE com els populars– per desincentivar el vot dels ciutadans i amb el discurs de derogar totes les lleis aprovades. «No volen que anem a votar», ha criticat el president.

Unes lleis en matèria social i econòmica que Illa ha celebrat que s’hagi imposat en aquesta campanya a diferència de fa quatre anys, quan les conseqüències de la judicialització de l’1-O marcaven les eleccions. «El guanyador aquesta vegada és la política útil. S’ha parlat de problemes concrets. Això és una novetat perquè no passava des de fa molts anys», ha dit el líder del PSC. Una manera de dir que, aquesta vegada, fins i tot els partits independentistes s’han centrat principalment en debats que tenen a veure amb el model de ciutat, de país o de governabilitat.

Un «tres en ratlla» amb Tarragona

Notícies relacionades

Illa ha atribuït a Sánchez aquest mèrit, però també al seu modus operandi al Parlament. «Política útil és la que aprova els pressupostos, la que proporciona més recursos en educació i salut i la que allarga la mà enmig de la sequera. La que col·loca el bé comú a les institucions per sobre de qualsevol interès particular», ha reivindicat repassant l’historial d’actuacions dels socialistes catalans davant el Govern de Pere Aragonès.

Després de presumir de les que consideren que són les seves principals credencials, Sánchez ha demanat un «tres en ratlla»: socialistes a la Moncloa, a la Generalitat i, en aquest cas, a l’alcaldia de Tarragona. Viñuales, a qui el PSC va fitxar fa tres anys de les files d’un Ciutadans en decadència, és l’esperança d’Illa per recuperar la vara en una ciutat on van guanyar per la mínima el 2019, però on finalment va ser ERC qui es va emportar l’alcaldia amb un pacte amb els Comuns i amb Junts primer al qual després es va afegir la CUP.

Consulta els resultats de les eleccions municipals 2023 a Catalunya el 28M

Recorda que el 28M podràs consultar els resultats de les eleccions municipals a Catalunya 2023 a Espanya: