Eleccions municipals 2023

Sánchez i Illa proclamen la seva «tornada» a Barcelona amb Collboni: «Ni Colau ni Trias, ara toca el PSC»

El líder del PSOE i el del PSC situen a la plaça de Sant Jaume el quilòmetre zero perquè els socialistes segueixin en la Moncloa

  • Tot el que està passant aquesta campanya d’eleccions municipals, en directe

  • ¿Qui guanyarà les eleccions?

  • PERFIL | Les 20 coses que no sabies de Jaume Collboni

  • Els barris de Barcelona on se la juga Jaume Collboni en les eleccions municipals

Sánchez i Illa proclamen la seva «tornada» a Barcelona amb Collboni: «Ni Colau ni Trias, ara toca el PSC»

FERRAN NADEU

4
Es llegeix en minuts
Sara González
Sara González

Periodista

Especialista en Política

ver +

El socialisme «ha tornat» a Barcelona. Aquest és el missatge que ha volgut traslladar la plana major del PSOE i del PSC en un insòlit tancament de campanya de municipals que ha convertit la capital de Catalunya en l’epicentre d’una contesa electoral que es juga també a escala estatal. Si a Barcelona hi ha alcalde socialista, es tenyirà de vermell la Generalitat i el PSOE consolidarà la Moncloa. És la lògica del «tres en ratlla» que han reclamat el president del Govern, Pedro Sánchez, i el líder del PSC, Salvador Illa, impulsant l’alcaldable Jaume Collboni. El candidat s’ha esgargamellat a l’hora de demanar als indecisos que desempatin la batalla al seu favor: »¡Ni Colau ni Trias, ara toca el PSC!» mentre el líder de l’Executiu central ha denunciat una operació del PP perquè l’esquerra no acudeixi a votar a compte del degoteig de casos de presumpte frau.

El pavelló de la Vall d’Hebron ha rebentat aforament –i decibels– per reclamar una mobilització «massiva». Les 4.000 persones que, segons l’organització, han acudit a l’últim míting abans d’anar a votar diumenge ho han fet per escoltar que el que busquen els socialistes és alinear a favor seu els dos balcons de la plaça de Sant Jaume, a més de la Moncloa. La consigna era exhibir múscul perquè no hi ha victòria estatal sense Catalunya, per la qual cosa el PSC es juga ser el pilar perquè Sánchez pugui continuar sent president. El quilòmetre zero d’aquesta manxa l’han situat a Barcelona. «Això no és només un míting», ha advertit Collboni mirant de projectar l’avantsala de la seva victòria.

El candidat del PSC carrega sobre la seva esquena amb el repte de tornar al socialisme una de les grans alcaldies que va tenir sota els seus dominis durant 32 anys i que va caure just després que José Montilla a Catalunya i abans que ho fes José Luis Rodríguez Zapatero –avui present també en el míting– a Espanya, prova de l’efecte dòmino que tenen els cicles electorals. És la tercera vegada que ho intenta i mai abans ha estat tan a prop. Però tot és a un puny. «Demano tota la gent d’esquerres, als que s’han decebut amb Colau, que la seva decepció no els porti a l’abstenció, la seva esperança és el PSC», ha clamat Collboni, que ha tornat a recordar que Xavier Trias no pot amagar que els seus escuders són Carles Puigdemont i Laura Borràs.

El «nostre» Pasqual Maragall

Els seus padrins, per contra, són Sánchez i la seva agenda d’apujar salaris, pensions i posar límit als lloguers, i un Illa del qual ha dit que «exerceix més de president de la Generalitat que el mateix Pere Aragonès. No ha faltat una reivindicació a l’uníson de la figura i el llegat de Pasqual Maragall. «El nostre», ha dit Illa amb to aspre dirigit a ERC. «El PSC mai ha fallat a Barcelona, a Catalunya ni a Espanya. Demano el vot útil per fer política útil», ha proclamat el cap de l’oposició.

Per a Illa repetir una nova victòria davant el partit d’Oriol Junqueras –seria el segon des de les catalanes del 2021– és fonamental, sobretot davant les seves aspiracions que serveixi per escurçar la legislatura catalana i garantir-li a Sánchez una catapulta per a les generals. El 2019, els socialistes es van quedar a tan sols 54.000 vots d’ERC i, aquesta vegada, les seves expectatives són pujar a dalt del podi com a partit més votat no només guanyant a Barcelona, motiu pel qual el míting de tancament ha sigut també una passarel·la d’altres candidats com els deGirona, Lleida i Tarragona, així com els del gran viver de vots metropolità.

L’oda al diàleg de Zapatero

Notícies relacionades

Tot i que tant Sánchez com Illa han tornat a treure pit de la «pacificació» aconseguida a Catalunya i de com la «política útil» s’ha imposat a la tensió del procés però també a l’agenda de «retallades» de la dreta, ha sigut Zapatero qui més ha reivindicat la via del diàleg i els indults als líders de l’1-O que van anar a presó per desescalar el conflicte. «El que més valoro va ser quan amb valentia, amb coratge i amb convicció Sánchez va dir que aprovaria els indults per pacificar Catalunya», ha assegurat.

Un mèrit que també ha atribuït al «saber estar» d’Illa, que ha definit com el «polític revelació de la dècada». I és que a Vall d’Hebron s’ha corejat el «president, president» per Sánchez, l’«alcalde, alcalde» per Collboni, però també el «president, president» per l’actual líder del PSC. La sort de Barcelona, han vingut a dir, serà en bona part vinculada a la dels tres.

Consulta els resultats de les eleccions municipals 2023 a Catalunya el 28M

Recorda que el 28M podràs consultar els resultats de les eleccions municipals a Catalunya 2023 a Espanya: