Tribunals

El TEDH estudiarà la demanda d’Artur Mas per la seva condemna pel 9-N

  • Segueix la campanya de les eleccions municipals i autonòmiques, al minut

  • L’evolució de les enquestes

El TEDH estudiarà la demanda d’Artur Mas per la seva condemna pel 9-N

Zowy Voeten

1
Es llegeix en minuts
Europa Press

El Tribunal Europeu de Drets Humans(TEDH) ha difós aquest dimecres que estudiarà la demanda de l’expresident de la Generalitat Artur Mas per la seva condemna per desobediència el 9-N. En una resolució a què ha tingut accés Europa Press, el tribunal demana el Govern central que respongui si la condemna a Mas va complir el requisit de claredat i previsibilitat que requereix el Conveni Europeu de Drets Humans (CEDH) i si els actes de l’expresident suposen una infracció penal.

Mas va ser condemnat per desobeir el Tribunal Constitucional(TC), que havia suspès la votació del 9-N, i en la seva demanda va al·legar que l’ordre del TC «no va ser prou precisa, concreta i categòrica sobre la prohibició de realitzar la consulta».

Notícies relacionades

La condemna de Mas en aquesta causa va ser de 13 mesos d’inhabilitació i la sentència també li va imposar una multa de 36.500 euros.  Mas va anunciar la seva intenció de portar el cas al TEDH l’octubre del 2021, quan el TC va rebutjar per unanimitat el recurs contra la seva inhabilitació.

El Constitucional va confirmar la sentència del TSJC el 2021. Els magistrats van rebutjar per unanimitat el recurs d’empara que va presentar Mas per mirar d’anul·lar les penes de dos anys, un any i nou mesos, i un any i mig d’inhabilitació que se li va imposar, respectivament, pel delicte de desobediència. Va ser absolt del delicte de prevaricació.