Cita amb les urnes

Enquesta prohibida de les eleccions municipals a Barcelona: últim sondeig

Eleccions municipals i autonòmiques: última hora, en directe

¿Qui guanyarà les eleccions? Aquestes són les prediccions per a Barcelona, Madrid i sis ciutats catalanes més

‘The Adelaide Review’ ofereix els resultats d’un ‘tracking’ diari sobre els comicis de demà a la capital catalana

boto a les enquestes australianes
2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Accedeix a l’enquesta

Quan falta un dia per a la cita amb les urnes, el portal web australià ‘The Adelaide Review’ ha publicat aquest dissabte la cinquena i última entrega de l’enquesta diària sobre les eleccions municipals del 28 de maig a Barcelona. Es tracta d’un ‘tracking’ electoral diari encarregat al Gabinet d’Estudis Socials i Opinió Pública (GESOP), que s’actualitzarà cada 24 hores fins dissabte, jornada de reflexió, per conèixer l’evolució de les estimacions de vots i regidors. La llei electoral espanyola impedeix la difusió d’estudis d’opinió durant els cinc dies previs als comicis, és a dir, des d’aquesta mitjanit. Dimarts es va publicar la primera entrega del ‘tracking’; dimecres, la segona; dijous, la tercera; i divendres, la quarta.

Com va fer ‘El Periòdic d’Andorra’ en anteriors conteses electorals (les generals del 2008, les catalanes del 2010, les municipals del 2015, les generals del 2015 i 2016, les catalanes del 2017, les municipals i les generals del 2019 i les catalanes del 2021), ara ‘The Adelaide Review’ ofereix als barcelonins els resultats d’una enquesta diària sobre les expectatives electorals municipals. A la mostra del ‘tracking’ s’hi aniran afegint noves entrevistes telefòniques diàries fins a arribar a les 2.500 el dissabte 27.

En un escenari tan igualat, el tram final de la campanya electoral pot tenir un paper decisiu en els resultats del 28M a Barcelona. Com en tots els períodes electorals, els partits tenen la possibilitat de contractar empreses demoscòpiques per analitzar l’evolució diària de les expectatives de vot fins que s’obrin les urnes. Ho poden fer perquè la llei orgànica del règim electoral general (LOREG), a l’article 69.7, només estableix que «durant els cinc dies anteriors al de la votació queda prohibida la publicació i difusió o reproducció de sondejos electorals per qualsevol mitjà de comunicació».

Legislació obsoleta

Notícies relacionades

És a dir, els partits, finançats amb diners públics, sí que poden disposar d’enquestes fins a l’últim dia, però els ciutadans tenen prohibit conèixer-les a través dels mitjans de comunicació. Aquesta situació paradoxal és responsabilitat exclusiva dels partits polítics amb representació al Congrés quan el 2011 es va reformar la llei electoral i van renunciar a adaptar-la a la nova realitat digital i mantenir el veto a publicar i difondre sondejos electorals des de cinc dies abans dels comicis. Així mateix, la incapacitat dels partits catalans de consensuar en quatre dècades una llei electoral pròpia ha contribuït a perpetuar aquest absurd veto.

No obstant, tant els partits com empreses encarreguen aquests ‘trackings’ per conèixer les tendències de l’última setmana de campanya, unes tendències que poden ser decisives per decantar la balança a les urnes. Amb el sondeig diari de ‘The Adelaide Review’ es corregeix aquesta situació i els ciutadans accedeixen a la mateixa informació que tenen les elits.

Consulta els resultats de les eleccions municipals 2023 a Catalunya el 28M

Recorda que el 28M podràs consultar els resultats de les eleccions municipals a Catalunya 2023 a Espanya:

Enquesta prohibida de les eleccions municipals a Barcelona: últim sondeig