Campanya del 28M

La JEC avala 700 vots per correu acceptats a Melilla sense DNI

  • Municipals a Barcelona i la resta de Catalunya: l’última hora

La JEC avala 700 vots per correu acceptats a Melilla sense DNI
2
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

La Junta Electoral Central (JEC) ha donat per bons els prop de 700 vots que s’han emès per correu a Melilla sense presentar el DNI. Després de diversos dies en què s’ha anat coneixent un nou cas de corrupció a la ciutat autònoma per compra de vots, l’àrbitre electoral ha decidit que resultaria «desproporcionada» l’anul·lació d’aquests vots «atès el nombre limitat de vots» i que «s’han tramitat d’acord amb totes les garanties legals establertes». A més, afirmen que suposaria «la privació del dret de sufragi dels que el van exercir conforme a les formalitats legals».

Després que la policia hagi iniciat una operació que, de moment, s’ha saldat amb 10 detinguts i 10 registres en diversos locals per una suposada trama per intentar comprar almenys 8.000 vots, la JEC ha decidit desestimar les peticions d’anul·lar els vots ja entregats i reexpedir una nova documentació electoral. Segons apunten, seria impossible que els electors poguessin votar en temps, ja que aquest dijous 25 s’acaba el termini establert. A més, insisteixen, suposaria «privar del dret de sufragi els que el van exercir legalment fins al 10 de maig».

Notícies relacionades

La trama oferia als ciutadans de Melilla certes quantitats de diners, que oscil·laven entre els 50 i els 200 euros, a canvi que entreguessin la seva targeta censal i deixessin que d’altres votessin per ells. Les detencions policials apunten que la cúpula d’aquesta operació estava formada per dos dirigents de Coalició per Melilla. Es tracta de Mohamed Ahmed Al-lal, conseller de Districtes, Joventut i Participació Ciutadana en el govern de Melilla i número 3 del partit, i d’Abdelilà Noureddine Ahmed, col·laborador d’aquesta força política i gendre del president i líder històric de CpM, Mustafa Aberchan.

La primera mesura

Després de descobrir-se aquest cas de corrupció i també davant el robatori de documentació electoral a alguns empleats de Correus, la Junta Electoral va exigir el 10 de maig «la identificació personal de l’elector en el moment de presentar la documentació amb el vot dirigit a qualsevol mesa electoral de Melilla». La JEC assenyala que el nombre de vots que es van poder registrar abans que s’adoptés aquesta mesura rondaria els 700, cosa que considera un «nombre limitat», per la qual cosa descarten anul·lar-los. No obstant, l’àrbitre electoral afegeix que aquesta decisió és sense perjudici que «una vegada acabades les investigacions judicials que s’estan portant a terme, els òrgans jurisdiccionals competents puguin adoptar les mesures que estimin procedents».