Eleccions 28M

Ximo Puig proposa complementar les pensions no contributives de les mestresses de casa

Els socialistes comencen l’última setmana de campanya amb picades d’ullet al vot femení

  • ¿Per què no es poden publicar enquestes l’última setmana de campanya electoral?

  • Tot el que està passant aquesta campanya d’eleccions municipals, en directe

Ximo Puig proposa complementar les pensions no contributives de les mestresses de casa
3
Es llegeix en minuts

Va de bo. L’expressió per a les partides de pilota serveix ara mateix per a la campanya electoral. Comença la recta final, la setmana decisiva, amb les enquestes mostrant una situació d’empat entre blocs. I per desequilibrar-la, els socialistes encaren aquests últims dies mirant d’assegurar un dels electorats en els quals millor rendiment tenen els del puny i la rosa: les dones.

El president de la Generalitat i candidat del PSPV a un tercer mandat, Ximo Puigha presentat aquest dilluns les mesures que els socialistes plantegen en matèria d’igualtat entre homes i dones i de la qual destaca la proposta d’equiparar, a través d’una ajuda complementària, les pensions no contributives que actualment cobren més de 23.000 dones al País Valencià a les pensions mínimes.

En aquest sentit, Puig ha destacat que això suposarà «reconèixer la feina invisible» que han fet les mestresses de casa, que, al no cotitzar, igual que passa amb dones que van treballar en llocs de treball precaris, no compten amb una pensió mínima. De fet, segons expliquen els socialistes, tres de cada quatre pensions no contributives al País Valencià les cobren dones, cosa que mostra aquest nivell de vulnerabilitat més gran.

La pensió no contributiva es troba en una mitjana de 480 euros mensuals mentre que la pensió mínima és en 743 euros. L’objectiu de la mesura és que la Generalitat cobreixi aquesta bretxa amb una ajuda extra per a aquestes dones. El que no van poder precisar els del puny i la rosa és quant suposaria el desemborsament econòmic per aconseguir aquesta equiparació, ja que van indicar que «és molt difícil de calcular» perquè hi ha moltes variacions entre les diferents pensions no contributives, però que seria «assumible».

Suport a l’emprenedoria femenina

Així mateix, el líder dels socialistes valencians ha avançat que el PSPV donarà suport a l’emprenedoria femenina a través de la creació d’un nou fons de l’IVF, el Fons Lidera, dotat de 75 milions d’euros i que està específicament dirigit a donar suport a les dones emprenedores, i d’una oficina d’emprenedoria per acompanyar-les i assessorar-les», a més, en l’àmbit rural, i «impulsarem un pla de creació de cooperatives de serveis de proximitat impulsades per dones». 

D’altra banda, respecte a la conciliació, Ximo Puig ha insistit que «en la pròxima legislatura les famílies amb dos fills seran considerades nombroses a tot el País Valencià» i ha anunciat que «impulsarem la llei de famílies, que fixarà un catàleg de bonificacions de discriminació positiva i crearem un observatori que radiografiarà les prioritats i dissenyés polítiques específica».

Amb això, el president ha enumerat «cinc mesures que ens faran avançar cap a la conciliació efectiva», entre les quals destaca l’educació gratuïta de zero a dos anys, subvencions a les activitats extraescolars, la creació d’un servei d’escola bressol rural així com impulsar un bo vacances-respir perquè les dones que donen suport a les persones dependents tinguin possibilitat de descansar. 

Lluitar contra la violència masclista

Respecte al tercer eix del programa de Govern en matèria d’igualtat el PSPV-PSOE proposa mesures per lluitar contra la violència masclista, entre les quals destaca «reforçar la xarxa de jutjats especialitzats en violència contra la dona i potenciar la formació amb perspectiva de gènere en les professionals que treballen amb dones i nens víctimes». «Hem d’avançar en sensibilitat i en competències», ha remarcat Ximo Puig.

Notícies relacionades

En aquest sentit, el president ha recordat que «no es pot apartar la mirada davant la desigualtat extrema que suposa la prostitució, hem de continuar treballant per abolir-la», i ha assenyalat que «volem ser la primera autonomia lliure d’aquesta esclavitud». Així ha anunciat que al País Valencià les víctimes de prostitució reconegudes com a víctimes de violència masclista tindran una prestació econòmica» i ha avançat que «reformarem la llei de carreteres i espectacles públics per sancionar el consum de la prostitució i prohibir-ne la publicitat»: «Tots els diners que es recaptin amb les sancions es destinaran a augmentar els recursos per a les víctimes»

Finalment, Ximo Puig ha apostat per «combatre el masclisme des de la base» i ha avançat que «implantarem agents als centres educatius i prestarem especial atenció al consum de pornografia»: «Ajudarem els pares en aquesta batalla tan important i farem que la violència masclista inhabiliti per a la responsabilitat parental».