Eleccions municipals 2023

Feijóo demana el vot als desencisats de Cs perquè el PP sigui decisiu a Barcelona

El líder popular critica que Sánchez consideri «més perillós» el PP que Bildu i esquiva el debat sobre la il·legalització

  • AL MINUT | ELECCIONS MUNICIPALS I AUTONÒMIQUES 2023

  • ¿Qui guanyarà les eleccions? Aquestes són les prediccions

Feijóo demana el vot als desencisats de Cs perquè el PP sigui decisiu a Barcelona

ZOWY VOETE

4
Es llegeix en minuts
Carlota Camps
Carlota Camps

Redactora especialitzada en Parlament i política catalana

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

«Entre tots li podem donar al Dani [Sirera] la clau de l’ajuntament. Som el vot útil. Si ens unim, Barcelona renaixerà». Amb aquest missatge, el president del PP, Alberto Nuñez Feijóo, s’ha llançat a la caça del vot de Ciutadans per garantir que «no hi haurà populisme» ni «independentisme» en el govern de la ciutat, on les enquestes situen el PP com l’únic partit no independentista del centredreta a la dreta amb places assegurades al nou consistori barceloní.

En el míting central del partit a la capital catalana, Feijóo també s’ha compromès a «tornar a unir el constitucionalisme» i s’ha mostrat convençut que en les «pròximes setmanes i mesos» hi haurà molts votants i simpatitzants del partit taronja que es passaran al projecte popular «perquè han entès el missatge que si ens unim som més forts», ha assenyalat, pensant en les municipals, però també en els comicis generals.

Així s’ha pronunciat Feijóo en un míting al Turó Park, on s’ha reunit la plana major del partit, entre ells el líder a Catalunya, Alejandro Fernández; l’eurodiputada Dolors Montserrat; la diputada al Congrés Cayetana Álvarez de Toledo; l’alcaldable del PP a Badalona, Xavier García Albiol, i el de Castelldefels, Manu Reyes, junt amb uns 700 assistents. L’alcaldable Daniel Sirera s’ha sumat a les peticions de concentrar tots els suports i no perdre «cap vot». «Si unim tot el vot, el PP serà segona força», ha assegurat.

Durant tota aquesta campanya, els populars miren que cali el missatge que són el vot útil davant Vox, que, segons els sondejos, s’acostaria al 5% mínim de vot per obtenir representació; Ciutadans, que seria més lluny –a prop del 3%–, i Valents –a més distància. Aquest 3% de Cs és el que més interessa a Sirera, que aspira a menjar-se l’espai taronja en aquestes eleccions i establir les bases per fer-ho també a la resta d’administracions.

L’elecció del Turó Park com a espai per fer el míting central de la campanya no és casual. Es tracta d’una de les zones on Cs va recollir més vot en les eleccions del 2019 amb l’ex primer ministre francès Manuel Valls com a candidat. Concretament, es va endur gairebé un 25% dels vots al districte de Sarrià - Sant Gervasi.

Seguint aquesta estratègia, Sirera va anunciar ahir el fitxatge del regidor taronja Paco Sierra, que va ser expulsat a la tardor del partit després d’autoproclamar-se president del grup municipal i que aquest dimecres va anunciar que s’afiliava al PP. A més, el partit prepara, per a dissabte vinent, un acte en què mostrarà suports d’exmembres de Cs a la candidatura de Sirera, entre ells, exdiputats taronges al Parlament de Catalunya.

Regidoria contra les okupacions

Però més enllà de la petició d’unir el vot, Feijóo també ha llançat un missatge contra les okupacions i la inseguretat. Una setmana després de la polèmica amb els edificis de la Bonanova d’El Kubo i La Ruïna, el líder popular ha assegurat que Barcelona concentra el «42% de les okupacions» de tot Espanya i la taxa «més gran de criminalitat de les grans ciutats» amb més de «400 delictes cada dia».

En aquest punt, ha recordat la llei que va portar el PP al Congrés l’estiu passat, que facultava els cossos de seguretat per desallotjar els okupes en 24 hores i ha criticat que la majoria que recolza al Govern de Pedro Sánchez la tombés, cosa que espera revertir si aconsegueix arribar a la Moncloa.

El president del PP català, Alejandro Fernández, ha acusat Ada Colau d’haver convertit Barcelona en el «laboratori del populisme europeu» sent «líder en robatori de carrer i okupació il·legal». També ha promès una lluita ferotge contra aquesta problemàtica el candidat al consistori, que en un esmorzar a Nueva Economía Fórum, ha llançat una proposta inspirada en la que encapçala el seu company de partit i candidat a Badalona, Xavier García Albiol, per a la creació d’una regidoria «de suport a les persones que pateixen okupacions», a més de prometre que es condonarà l’IBI a aquests propietaris.

A més, aquest divendres presentarà la denúncia anunciada el cap de setmana passat contra el govern de Colau, a qui acusa de donar ordres a la Guàrdia Urbana de «no actuar» contra els okupes de la Bonanova que «van disparar balins» i «van soldar tanques de l’ajuntament per fer barricades», en un escrit en què es dirigeixen també contra el Govern de la Generalitat. Segons Sirera, els dos governs han incomplert els articles «408 i 409 del Codi Penal» i es poden enfrontar a una pena d’«inhabilitació».

Feijóo veu una «ignomínia» les crítiques de Sánchez per ETA

Notícies relacionades

Més enllà de Barcelona, Feijóo ha parlat també de la polèmica inclusió d’exmembres d’ETA condemnats per delictes de sang a les llistes d’EH Bildu. El dirigent dels populars ha retret al president del Govern, Pedro Sánchez, que no s’hagi compromès a no pactar-hi després de les eleccions: «Dir que al PP sempre li va interessar el terrorisme i no li va interessar mai acabar amb ETA és una ignomínia», ha exclamat, després de lamentar que per Sánchez «el PP sigui més perillós que Bildu».

A més, ha tret pit de la lluita dels populars davant el terrorisme: «Sánchez no ha fet res, s’ho ha trobat solucionat», ha conclòs, tot i que ha esquivat el debat sobre la il·legalització, tal com planteja la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso.