Parlament

Cs torna a recórrer a la JEC per l’escó de Borràs i reclama sancionar Vergés

  • AL MINUT | ELECCIONS MUNICIPALS I AUTONÒMIQUES 2023

  • ¿Qui guanyarà les eleccions? Aquestes són les prediccions

Cs torna a recórrer a la JEC per l’escó de Borràs i reclama sancionar Vergés

Alberto Paredes / Europa Press

1
Es llegeix en minuts
Carlota Camps
Carlota Camps

Redactora especialitzada en Parlament i política catalana

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Malgrat que el serial per l’escó de Laura Borràs arribarà aviat a la seva fi –aquest mateix dijous es reuneix la JEC i previsiblement ordenarà la retirada definitiva de la seva acta de diputada–, Ciutadans no ha desaprofitat l’ocasió de tornar a recórrer-ho i demanar l’obertura d’un procés sancionador contra la vicepresidenta, Alba Vergés, i l’actual Mesa del Parlament. El partit ha presentat un nou escrit davant la Junta Electoral, en el qual demana que «acordi les mesures executives i coercitives necessàries i proporcionals» perquè s’executi la retirada de l’escó, així com també que s’iniciï un «procediment sancionador» i es traslladi l’assumpte a la fiscalia per si hi ha un delicte de «desobediència».

Notícies relacionades

A mitjans d’abril, la Junta va declarar inelegible Borràs després de ser condemnada per prevaricació i va ordenar retirar-li l’escó. Va ser llavors quan va començar un periple de recursos i peticions de mesures cautelars, que han anat postergant l’execució final, que no serà cap altra que la retirada definitiva de l’acta, com ja va passar amb els casos de Quim Torra i Pau Juvillà, aquest últim sota la presidència de la mateixa Borràs. Aquesta setmana, el Parlament va respondre a l’última petició de la JEC –després d’una altra petició de Cs– que encara no havia retirat l’escó a la presidenta suspesa perquè no tenia contestació del Tribunal Suprem davant el recurs interposat per la Cambra.

La sentència de Borràs encara no és ferma, però la LOREG considera que incorren en una situació d’inelegibilitat sobrevinguda –i han de perdre el seu escó– els diputats que siguin condemnats per delictes contra l’Administració pública, com és el cas de la prevaricació. El reglament del Parlament, en canvi, preveu només la retirada quan la sentència ha arribat ja a l’última instància judicial. Actualment, la dirigent de Junts també està pendent que el TS resolgui el seu recurs contra la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que la va condemnar a quatre anys i mig de presó i 13 d’inhabilitació.