Míting a Vitòria

Sánchez anuncia que els discapacitats només hauran de cotitzar cinc anys per a la jubilació

  • Eleccions municipals i autonòmiques 2023: última hora sobre la campanya electoral, en directe

  • ¿Qui guanyarà les eleccions? Aquestes són les prediccions més enllà de les enquestes

Sánchez anuncia que els discapacitats només hauran de cotitzar cinc anys per a la jubilació

Eusebio García del Castillo / EP

3
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

Pedro Sánchez vol que les reunions del Consell de Ministres durant la precampanya i la campanya de les eleccions del 28 de maig estiguin protagonitzats pels avenços socials. Davant el «soroll» del PP, el president del Govern busca que l’eix dels comicis sigui la gestió concreta. Aquest dilluns, des de Vitòria, després de regirar-se contra els atacs dels conservadors per les candidatures de Bildu amb presència d’extearres, el líder socialista no va fer un, sinó dos anuncis que l’Executiu farà realitat de manera immediata. 

El primer i més important té a veure amb la jubilació anticipada dels discapacitats. En l’actualitat, aquelles persones amb una discapacitat igual o superior al 45% han de tenir cotitzats almenys 15 anys per cobrar aquesta prestació. A partir d’ara, n’hi haurà prou amb cinc anys. El ministre d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá, ja havia anticipat que el Govern faria aquest pas. «Esperem donar llum verda a aquesta modificació en molt poques setmanes, ja que el tràmit està molt avançat», va dir a finals de març. Sánchez li ha posat data: serà en el Consell de Ministres d’aquest dimarts, el penúltim abans dels comicis autonòmics i municipals. 

La segona iniciativa, va continuar el president, té a veure amb la que ell mateix va avançar dissabte passat a Sevilla, perquè els que hagin patit càncer deixin de ser «discriminats» quan contractin crèdits, assegurances o hipoteques. En el mateix sentit, el Govern aprovarà demà una ordre ministerial perquè els pacients o expacients oncològics no hagin de renovar el carnet de conduir cada tres anys, com se’ls exigeix en aquests moments, sinó cada 10, com la resta de conductors. 

Les llistes de Bildu

Però el míting d’aquest dilluns a Vitòria, més enllà de les mesures concretes, també va tenir un important contingut polític. Sánchez es va veure forçat a referir-se a la principal polèmica en aquest primer tram de la campanya: les llistes electorals d’EH Bildu, que inclouen 44 aspirants condemnats per pertinença o col·laboració amb la dissolta ETA, una cosa que el PP aprofita a cada intervenció per retreure al lider del PSOE les seves aliances parlamentàries amb l’esquerra abertzale. 

Sánchez, que veu com aquest assumpte trastoca en part el discurs dels socialistes centrat en la gestió, ja s’havia aturat en les candidatures de Bildu divendres passat, des de Washington, després de reunir-se amb el president nord-americà, Joe Biden. Però allà, a preguntes dels periodistes, exercia de president del Govern, així que es va limitar a retreure a l’independentisme basc una decisió que sent «legal», no era «decent». Aquesta vegada, en un acte de partit, Sánchez va passar a l’atac, acusant el PP de recórrer a ETA perquè «dona per perdudes les eleccions» i «no suporta» que la banda terrorista fos «derrotada» amb un Govern socialista. 

Notícies relacionades

«Avui la Comissió Europea ha revisat a l’alça les previsions de creixement. Espanya liderarà el creixement entre les principals economies de la zona euro per tercer any consecutiu. ¿Quina és la resposta del PP? ETA –va dir Sánchez, posant dret l’auditori, unes 1.300 persones segons l’organització. ¿Què ha de dir la dreta sobre la reforma laboral que ha implicat millor ocupació i més dignitat? ETA. ¿Què ha de dir quan hem reconstruït el Pacte de Toledo i revaloritzat les pensions conforme a l’IPC? ETA. Cada vegada que la dreta no ha tingut res a oferir a Espanya, cada vegada que dona per perdudes les eleccions, com passarà el pròxim 28 de maig, sempre utilitza el mateix argument: el d’ETA. No falla. Però des del País Basc tinc una pèssima notícia per donar-li a la dreta. La democràcia espanyola va derrotar ETA fa 12 anys, amb un Govern socialista. I això és el que la dreta no pot suportar». 

Hores abans, també des d’Euskadi, Alberto Núñez Feijóo havia donat mostres que no pensa deixar de banda Bildu en aquestes eleccions. El líder del PP va reclamar a Sánchez que trenqui de «forma solemne i pública» amb la formació abertzale i va defensar un canvi en la llei de partits per impedir la presència d’«assassins» a les llistes. Els exetarres de les candidatures de Bildu ja han complert les seves penes d’inhabilitació, per la qual cosa en principi res impedeix que es presentin a les eleccions. En qualsevol cas, Feijóo va evitar arribar tan lluny com la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, que directament va advocar per la «il·legalització» dels independentistes bascos.