Camí del 28M

Ernest Maragall acusa Colau i Collboni de passar de la caiguda de l’ús del català

El republicà demana al PSC que acabi amb el seu «sucursalisme lingüístic»

  • Seguiu l’última hora de la campanya de les municipals i autonòmiques del 2023

  • ¿Qui guanyarà les eleccions? Aquestes són les prediccions més enllà de les enquestes

Ernest Maragall acusa Colau i Collboni de passar de la caiguda de l’ús del català

BERNAT VILARÓ / ACN

2
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena
Xabi Barrena

Periodista

Especialista en informació sobre el Govern de Catalunya, de ERC y en el seguiment de l'actualitat del Parlament.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El candidat d’ERC a l’alcaldia de Barcelona, Ernest Maragall, ha alertat aquest dilluns del descens de l’ús social del català a Barcelona i ha promès executar un pla per convertir l’ajuntament en una «eina de recuperació massiva» de la llengua catalana, basat en la capil·laritat que suposen tots els equipaments cívics i culturals municipals, per revertir la situació. «No només cal fer classes, sinó crear activitats atractives, lúdiques», ha emfatitzat el republicà.

Maragall, que ha estat acompanyat per l’expresidenta del Parlament Carme Forcadell, ha asseverat que «la barra lliure de Xavier Trias amb el mercat i amb el turisme» va agreujar, durant el mandat del postconvergent, una situació que ja es començava a donar a tot Catalunya.

«Però el que ha arribat després, el govern d’Ada Colau i Jaume Collboni, ha sigut pitjor, perquè el que han transpirat és indiferència davant el descens de l’ús social de la llengua pròpia. I resignació. No els interessa el tema», ha afirmat. I ja centrat en el que va ser, fins fa 10 anys el seu partit, ha dit sentir «vergonya» davant una actitud lingüística que ha qualificat de «sucursalista», una cosa que «ha d’acabar», ha sentenciat.

«Estem patint una situació d’emergència lingüística molt greu, amb l’ús social retrocedint any rere any», ha avisat per la seva banda Forcadell, que ha denunciat que el català està sent «constantment atacat» pel Govern. «El català no és una llengua minoritària: és una llengua minoritzada per l’Estat. Només es pot revertir si ajuntament i Govern treballen conjuntament. Especialment Barcelona ha de ser una peça fonamental en la normalització lingüística», ha dit.

Comissionat lingüístic

Notícies relacionades

Quant a les mesures que preveuen els republicans en cas de victòria, destaca, a més del pla de capil·laritat amb els equipaments municipals, la creació d’un comissionat, com a responsable de vetllar per l’ús del català en el si de l’administració municipal i en les relacions de la institució amb la ciutadania, pel compliment del reglament d’ús de la llengua catalana de l’Ajuntament de Barcelona.

Així mateix, Maragall, també amb la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, al costat, ha remarcat que es posaran en marxa 68 accions per al foment del català a la ciutat, i que seran ampliades amb noves mesures dirigides a barris concrets, amb especial atenció als més vulnerables com a garantia d’equitat, ja col·lectius específics, com la joventut i els col·lectius vulnerables.