Eleccions municipals 2023
El PSC aposta per més multes i treball comunitari per combatre l’incivisme
Tot el que està passant en aquesta campanya d’eleccions municipals, en directe
¿Qui guanyarà les eleccions?
El PSC es llança a la reconquesta de Barcelona com a «primer pas» per assaltar la Generalitat
Els cinc reptes de Jaume Collboni en les eleccions municipals de Barcelona
Més sancions i més elevades, així com més treball comunitari per fer front a l’incivisme sota la lògica que «qui faci una pintada, que sigui ell qui la netegi». El PSC aixeca la bandera de l’«ordre» en aquesta campanya per reivindicar-se com l’opció «moderada» i d’esquerres davant els comuns d’Ada Colau. Encara estan en plena ressaca de l’enquesta del CIS, de la qual l’aspirantJaume Collboniha esmentat que demostra que els socialistes van a l’alça i que és ell i no el candidat de Junts, Xavier Trias, que representa l’«alternativa progressista» a l’actual alcaldessa.
Flanquejat per la número dos de la llista, Maria Eugènia Gay, i la número sis, Marta Villanueva, Collboni ha anunciat, des del barri de Congrés i els Indians, que és el moment de "restablir l'ordre als carrers" que el seu propòsit és teixir «un pacte pel civisme» amb la resta de partits de Barcelona durant els 100 primers dies del seu govern. És la segona de les promeses que emmarca en aquest termini de temps, perquè dimecres ja va anunciar que en els primers tres mesos de mandat reactivaria també el projecte de la cobertura de la Ronda de Dalt.
Per la tarda, desde Gràcia, un dels bations independentistes de Barcelona, ha continuat parlant d'"ordre" i de "convivència" enfront l'alcaldessa Colau i enfront els independentistes, a qui el líder del PSC, Salvador Illa, atribueix estar instal·lats en la "cultura de la queixa" en comptes de prendre decisions. I, posats a parlar d'ordre i disciplina, qui millor per fer-ho que de la mà de la ministra del govern espanyol més ortodoxa en aquesta matèria i la que més respecte desperta dins de la dreta: la de Defensa, Margarita Robles, que s'ha declarat "barcelonina" en un dels enclaus més hostils per als socialistes. Ella és, precisament, una de les figures del govern de Sánchez més controvertides per a l'independentisme per l'escàndol del 'Catalangate'.
Segons el PSC, l’ordenança actual de civisme, que és del 2005, ha quedat «superada pel temps» i s’ha d’actualitzar per mantenir l’espai públic «net, segur i la mobilitat ordenada», una carpeta que, en cas que guanyi les eleccions, té previst que recaigui sobre l'exdelegada del Govern espanyol. Els socialistes consideren que s’han d’incorporar nous fenòmens que han sorgit els últims anys, com els patinets, les molèsties pel soroll nocturn o l'increment dels 'botellons', i afrontar-los amb més multes, que siguin més altes, i també que es puguin introduir els treballs comunitaris com a alternativa a les sancions.
Dificultats per cobrar les sancions
De fet, ha recordat que l’any passat ja hi va haverun enduriment de les amonestacions pels ‘botellons’, amb un ventall d’entre 100 i 600 euros, tot i que ha reconegut que una de les dificultats "importants" que té l’ajuntament és cobrar aquestes sancions, especialment quan s’imposen a turistes i visitants que abandonen la ciutat en pocs dies. Només s’arriba a recaptar al voltant del 37% de les multes imposades per incivisme, la majoria per consum d’alcohol a la via pública, molt associada també a la brutícia -una de les principals preocupacions dels barcelonins acostuma a ser la neteja- i al soroll contra el qual diferents grups de veïns s’han organitzat en els darrers mesos per reivindicar el seu dret al descans.
"Fa falta una resposta meditada, consensuada i raonable, però també contundent", ha sostingut el dirigent. A la pregunta de què ha fet el PSC en aquest àmbit com a partit que governa amb els Comuns i que té la cartera de seguretat, Collboni ha presumit d’haver aconseguit posar fi al ‘top manta’ «cronificat» que hi havia des de la Barceloneta fins a Colom, així com d’haver acabat amb els bicitaxis i d’haver mitigat els polèmics ‘botellons’ que es van multiplicar durant les restriccions de la pandèmia mentre l’oci nocturn estava tancat. L'argument dels socialistes és que, si no s'ha anat més enllà en assignatures com aquestes és perquè han estat el "soci minoritari" del govern de Colau.
No ho ha verbalitzat durant l'acte perquè s'ha acabat de forma precipitada per la pluja, però el programa dels socialistes inclou reclamar al Govern de Pedro Sánchez mecanismes de "justícia ràpida per a actes vandàlics" com els que es van activar durant las Olimpíades del 1992.
- Carme Coma: "He sentit por, vergonya i fàstic durant aquests cinc anys"
- Les emocions i la parella La moda de ligar en el 'super' abre un debate sobre cómo iniciar una relación sentimental
- Desastre forestal Dos incendis al Priorat confinen Porrera i amenacen el Montsant
- EL LÍMIT SALARIAL DE PRIMERA DIVISIÓ El Barça millora, però no n’hi ha prou
- El gremi diu que té llits per tancar els pisos turístics
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Festa Major Arriben les festes de Santa Tecla a Tarragona: Què no et pots perdre?
- Educació Quasi la meitat d'alumnes d'FP sense plaça no tenen els requisits
- Tema de diumenge ¿Com està el cotxe elèctric?
- Monarquia ¿Per què no?