Cita amb les urnes el 28M

Junts porta a la Junta Electoral la campanya de prevenció d’incendis del Govern català

  • La campanya de les eleccions del 28M, última hora

  • Així estan les enquestes dels comicis

Junts porta a la Junta Electoral la campanya de prevenció d’incendis del Govern català
1
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal
Fidel Masreal

Periodista

Especialista en política i salut mental

ver +

Junts per Catalunya ha denunciat el Govern davant la Junta Electoral de Barcelona per la presentació pública dels mitjans aeris de què disposarà la Generalitat en la campanya forestal per prevenir incendis forestals, segons ha pogut saber EL PERIÓDICO.

El partit de Jordi Turull al·lega que aquesta campanya vulnera la normativa, perquè la llei electoral no permet que una vegada s’han convocat les eleccions es portin a terme actes sobre «realitzacions o els èxits obtinguts» per part dels governs, ni tampoc inauguracions d’«obres o serveis públics o projectes d’aquests».

La campanya de mitjans aeris va ser presentada pel Govern en presència del president Pere Aragonès el 5 de maig, junt amb el conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena. Aragonès va destacar que s’havia millorat l’anticipació i els mitjans disponibles, i que s’havia hagut de presentar abans perquè a l’hivern hi ha hagut incendis de 300 hectàrees, i encara més davant l’actual escenari de sequera. «Mai com ara el cos de Bombers havia disposat de tants efectius aeris tan aviat», va asseverar.

Junts considera que aquesta compareixença vulnera la llei electoral i una instrucció precisa de la Junta Electoral que indica que «durant la campanya electoral els poders públics no podran fer cap campanya institucional que atempti contra els principis d’objectivitat i transparència del procés electoral i d’igualtat entre els actors electorals».

Ara bé, la Junta Electoral sí que permet campanyes institucionals sempre que siguin informatives i «imprescindibles per a la salvaguarda de l’interès públic o per al correcte desenvolupament dels serveis públics».

Notícies relacionades

JxCat considera que es van vulnerar els principis legals, i per això ha decidit denunciar el Govern davant l’àrbitre electoral. Una Junta Electoral sobre la qual la formació independentista ha sigut molt crítica, especialment en situacions com la inhabilitació de l’expresident Quim Torra o la prohibició inicial de presentar la candidatura de les eleccions europees que va encapçalar l’expresident Carles Puigdemont.

La denúncia contra el Govern i, en concret, contra el conseller d’Interior s’emmarca en una ofensiva de Junts contra l’Executiu, intensificada en les últimes setmanes i que ha tingut en Joan Ignasi Elena un dels focus de crítica, a l’acusar-lo de ser «el pitjor conseller» d’Interior de la història.