ETA

La Fiscalia estudia una denúncia de víctimes contra la candidatura dels 44 etarres presentats per Bildu

Dignidad y Justicia reclama que s’anul·lin les candidatures si es constata que sobre algun d’ells encara pesa una condemna d’inhabilitació

La Fiscalia estudia una denúncia de víctimes contra la candidatura dels 44 etarres presentats per Bildu
2
Es llegeix en minuts
Cristina Gallardo

La Fiscalia de l’Audiència Nacional  ha registrat una denúncia de l’associació Dignidad y Justicia (DyJ) perquè s’investigui si les 44 persones condemnades per la seva pertinença a ETA que han sigut incloses en les llistes electorals d’EH Bildu han complert la seva pena d’inhabilitació i que, en cas contrari, siguin anul·lades les seves candidatures. De moment, el Ministeri Públic s’ha limitat a acollir aquesta petició i ha aclarit mitjançant una nota de premsa que, «després de la seva anàlisi, prendrà la decisió que sigui procedent, respecte a l’obertura o no de diligències d’investigació preprocessals».

En la denúncia, a què ha tingut accés EL PERIÓDICO DE ESPAÑA, del grup Prensa Ibérica, l’associació presidida pel diputat del PP a l’Assemblea de Madrid, Daniel Portero, es demana expressament que els fiscals de l’Audiència Nacional procedeixin a la «pràctica de totes les diligències que fossin necessàries i amb la màxima diligencia», tenint en compte que els comicis se celebraran el pròxim 28 de maig.

En el seu escrit, DyJ alerta que «s’estan presentant a les eleccions municipals i autonòmiques al País Basc subjectes que han sigut condemnats per delictes de terrorisme, i set d’ells per assassinat terrorista i que concorren com a candidats en els mateixos municipis en què van cometre els assassinats i viuen les seves víctimes, amb la consegüent humiliació i vilipendi que causa a les víctimes del terrorisme».

L’associació denuncia que també s’està produint un incompliment de la Llei de partits Polítics a l’incloure la formació política EH Bildu, en les seves llistes «a persones condemnades per terrorisme, que donaria lloc a la seva il·legalització», recull la denúncia.

En aquest sentit, DyJ afirma que «és deure i obligació de l’Estat de Dret ser especialment cautelosos i escrupolosos amb el compliment dels requisits legalment exigits per poder presentar-se com a candidats a unes eleccions», comprovant si tots ells han complert les seves respectives condemnes.

¿Incorren en causa d’inelegibilitat?

Altres associacions, com l’AVT, lamenten que els 44 candidats «tenen complertes les inhabilitacions absolutes fixades durant el temps de la condemna i les especials, els que les tenen, per a càrrec públic pel que no incorren en causa d’inelegibilitat», segons detalla en un fil a la xarxa social Twitter l’advocada d’aquesta associació Carmen Ladrón de Guevara.

Notícies relacionades

L’associació de Portero recorda també en la seva denúncia que existeixen precedenes, fets essencialment idèntics en els quals s’ha pogut acreditar que subjectes condemnats per delictes de terrorisme s’han presentat a uns comicis malgrat no tenir complerta la pena d’inhabilitació especial per càrrec públic» i cita Iker Casanova, al seu dia condemnat per pertinença a l’organització armada.

Un altre precedent el constitueix el cas d’Arnaldo Otegi,  afegeix la denúncia, que recorda que la Junta Electoral de Guipúscoa va acordar l’agost del 2016 excloure l’actual líder d’EH Bildu com a candidat, «evitant així la concurrència a unes eleccions autonòmiques d’un condemnat per delicte de terrorisme, amb la pena d’inhabilitació sense complir». L’associació acompanya la seva denúncia amb diversos annexos, entre els que s’inclouen detalls sobre els candidats d’EH Bildu i les seves respectives condemnes detallades una a una.