Debat

Trias assegura que buscarà Collboni i Maragall per governar a Barcelona

  • ¿Qui guanyarà les eleccions a Barcelona?

Trias assegura que buscarà Collboni i Maragall per governar a Barcelona

BLANCA BLAY / ACN

4
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal
Fidel Masreal

Periodista

Especialista en política i salut mental

ver +

Cos a cos entre Xavier Trias i Ada Colau. El debat organitzat per Ser Catalunya i ‘El País’ entre els quatre principals aspirants a l’alcaldia de Barcelona ha servit no només per confrontar els models de l’alcaldessai el seu predecessor, sinó perquè els aspirants del PSC i d’ERC, Jaume Collboni i Ernest Maragall, marquessin perfil propi respecte a l’actual govern municipal, tot i que sense esgarrapades greus.

Colau i Trias han enfrontat des de l’inici del debat els seus dos models de ciutat, en matèries com la vivenda, l’urbanisme i el turisme, fins i tot amb acritud, com quan Trias ha assegurat que les afirmacions de l’alcaldessa són un «invent», en més d’una ocasió. Colau li ha retret que durant el seu mandat va promoure l’especulació, una cosa que ha irritat el postconvergent: «No digui més això de l’especulació», ha llançat.

I és que la líder de Barcelona En Comú ha enfrontat la seva proposta –traient pit sobre vivenda o polítiques socials– amb la de Trias, i admetent que aposta per pactar amb ERC i el PSC, és a dir, marcant terreny d’esquerra davant la dreta. «Deia que sí a qualsevol inversió especulativa, amb especulació immobiliària, massificació turística que generava greus problemes», ha afirmat sobre el mandat de Trias en el període 2011-2015. El candidat postconvergent ha replicat: «¿Què ha fet vostè per controlar el turisme? Té el turisme descontrolat en aquesta ciutat, sinó que hi ha una cosa molt important, tenim descontrolat el turisme, tenim bruta la ciutat i no la tenim segura».

El límit als lloguers

La candidata dels comuns també ha atacat en política de vivenda: «Diu que és pionera, tan pionera que des que governa el preu del lloguer ha pujat un 47%». L’alcaldessa li ha retret haver votat, amb Junts, contra la regulació dels lloguers. En aquesta matèria, la de la vivenda, el candidat socialista, Jaume Collboni, i la mateixa Colau han exhibit complicitat, amb matisos, al felicitar-se per la nova llei estatal que regula els preus del lloguer.

Trias ha anat atacant Colau, definint-la com una candidata que «inventa» les seves afirmacions i que governa d’esquena a la ciutadania, posant-ne d’exemple la consulta ciutadana sobre el tramvia, que va tenir resultat negatiu, però continua impulsant el projecte. «Li importa un rave el que voti la gent». I l’alcaldessa i aspirant a la reelecció ha defensat mesures com les superilles amb arguments mediambientalistes, a les quals Trias s’ha oposat clarament en especial respecte de la de l’Eixample: «Si ho hagués fet jo, hauria dit que soc un especulador i no sé quantes coses més».

El candidat de Junts ha proposat un pacte entre tots els partits i ha criticat la mesura de reservar el 30% de cada promoció a pisos protegits, mentre que Colau ha marcat clarament distàncies amb un discurs gairebé triomfalista: «Vostè ens va deixar, a l’Eixample, el districte més gran, amb només 40 pisos púbics i hem passat a 400».

Collboni ha confrontat amb Colau especialment en relació amb el model econòmic, defensant per exemple l’ampliació de l’aeroport de Barcelona. I s’ha ubicat en un eix ideològic temperat, defensant no demonitzar el cotxe privat.

Per la seva banda, Maragall ha iniciat la seva intervenció ja demostrant que buscava el cos a cos amb Colau, a la qual ha retret «generar desordre sistemàticament, amb un enfrontament absurd entre barris, entre veïns, d’uns contra d’altres». «No s’han de fer les coses d’esquena a la gent», ha dit. El candidat d’Esquerra ha definit la ciutat com a «trista» i «decebuda» i ha tret orgull del seu nom i cognom i de la victòria de fa quatre anys.

Collboni irrita Maragall

Sobre pactes, Trias ha fugit d’estudi davant la pregunta de si pactaria un repartiment de dos anys d’alcaldia amb Collboni («no l’hi contestaré»), però sí que ha afirmat que si guanya buscarà acords: «Els trucaré a vostès dos [Jaume Collboni i Ernest Maragall] per si volen fer un canvi». Un canvi que ha resumit en: «El canvi soc jo», i ha assegurat en aquest sentit que amb qui no pactarà és amb Colau.

Notícies relacionades

Collboni, que també s’ha mostrat confiat a vèncer, com Colau, ha criticat Trias per amagar les sigles i l’independentisme, però no s’ha mullat respecte a pactes, més enllà del que ha afirmat en les últimes hores que no votarà ni Colau ni Trias com a alcalde. I Maragall s’ha queixat amargament dels pactes de fa quatre anys, sobretot quan Collboni ha retret a Colau no haver pactat amb Maragall: «¡Quin morro que tenen tots dos», ha afirmat, dirigint-se a Collboni i Colau, pel pacte que van forjar amb el suport de Manuel Valls.

Tot això en un debat de guant blanc, amb moments de distensió, com quan s’ha parlat de «sortir de l’armari» i Collboni –que ha fet pública la seva homosexualitat– ha somrigut afirmant que ell «fa temps» que ho va fer. O quan el mateix candidat socialista acusava Colau d’haver fet «zero» trams del tramvia. «Vostès, amb nosaltres, zero», ha replicat algú, cosa que ha generat rialles ja que Collboni ha governat durant aquest mandat amb Colau.