Camí de les urnes

La JEC torna a obrir un expedient sancionador a Isabel Rodríguez per vulnerar la neutralitat de la Moncloa

  • La JEC dona cinc dies al Parlament perquè informi sobre la retirada de l’acta a Laura Borràs

La JEC torna a obrir un expedient sancionador a Isabel Rodríguez per vulnerar la neutralitat de la Moncloa
2
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

Per segona setmana consecutiu, la Junta Electoral Central (JEC) ha obert un expedient sancionador a la ministra de Política Territorial i portaveu del Govern, Isabel Rodríguez, per haver incomplert la neutralitat que imposa la llei orgànica del règim electoral general (LOREG) en les rodes de premsa institucionals que ofereix a la Moncloa després del Consell de Ministres. Després d’una denúncia del PP, l’àrbitre electoral ha requerit a la portaveu de l’Executiu que «extremi la seva diligència per evitar vulnerar el principi de neutralitat».

La setmana passada, hores abans que la JEC informés sobre l’obertura del primer expedient sancionador, Rodríguez va sortir en roda de premsa després de la reunió del Consell de Ministres. En aquell moment, la portaveu del Govern només havia rebut dues advertències per part de l’àrbitre electoral. No obstant, aquell mateix dia van prendre la decisió d’obrir-li un expedient que podria comportar una multa d’entre 300 i 3.000 euros, i aquest dimecres ha decidit iniciar-ne un altre per les seves paraules en aquesta roda de premsa.

La JEC es remet a l’article 50.2 de la LOREG, en què queda clar que «des de la convocatòria de les eleccions i fins a la celebració d’aquestes queda prohibit qualsevol acte organitzat o finançat, directament o indirectament, pels poders públics que contingui al·lusions a les realitzacions o als èxits obtinguts, o que utilitzi imatges o expressions coincidents o similars a les utilitzades en les seves pròpies campanyes per alguna de les entitats polítiques concurrents a les eleccions».

Avís a la resta

Notícies relacionades

En la resolució d’aquest dimecres, la JEC insta la ministra que dicti les instruccions necessàries perquè les seves declaracions siguin retirades de la web institucional durant el que resta de campanya electoral i li reclama «que en futurs actes institucionals extremi la seva diligència per evitar vulnerar el principi de neutralitat que els poders públics estan obligats a respectar durant el procés electoral». Una advertència que fa extensiva a la resta de membres del Govern.

 El PP també demanava imposar a Rodríguez la multa màxima que es recull en la llei d’enjudiciament criminal, però, segons assenyala la JEC, aquesta decisió no es podrà prendre fins que no es resolgui l’expedient sancionador. A aquest efecte, s’ha designat com a instructor d’aquest segon expedient un dels seus vocals magistrats del Suprem, Fernando Pignatelli Meca, i com a secretari el senyor Carlos Gutiérrez Vicén, lletrat gran del Congrés i secretari de la Junta.