Al Congrés

El PSOE es queda sense suports progressistes per impulsar els avals de l’ICO

  • Vivenda i alimentació tensen encara més la relació entre el PSOE i Podem davant el 28M

  • Els avals de l’ICO ja els aplica el PP en quatre comunitats

El PSOE es queda sense suports progressistes per impulsar els avals de l’ICO
2
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

Pedro Sánchez no compta amb un sol suport en l’espai progressista per a la seva proposta que l’Institut de Crèdit Oficial (ICO) avali els joves i famílies amb menors al seu càrrec fins al 20% de la seva hipoteca. La totalitat dels socis parlamentaris del PSOE, incloent-hi Unides Podem, han rebutjat la iniciativa, al considerar que pot provocar una situació similar a la que es va viure el 2008, amb la crisi immobiliària, i que va en el sentit contrari al que apunta la llei de vivenda, aprovada al Congrés fa dues setmanes.

«Ens sembla que és una mala idea», ha resumit el portaveu d’ERC, Gabriel Rufián, aquest dimarts en roda de premsa al Congrés. El diputat republicà català ha criticat que el cap de l’Executiu vol «repetir un model que no ha servit» en altres àmbits, com en el cas dels préstecs que l’ICO concedeix a empreses. Tot i així, Rufián ha allargat la mà als socialistes per treballar en una nova llei hipotecària per posar límits als abusos en les hipoteques.

Igual de contundent ha estat la seva homòloga a EH Bildu, Mertxe Aizpurua, a l’afirmar que la iniciativa proposada per Sánchez és «contrària a l’interès general». La diputada ‘abertzale’ ha assenyalat que l’únic que s’aconseguirà és «afavorir el sobreendeutament» i «fomentar una bombolla» com va passar en l’anterior crisi econòmica. Segons ha explicat, l’experiència en altres països demostra que és un «decisió errònia». «No ens convenç en absolut», ha sentenciat. Unes crítiques que també compartia aquests dies Més País.

Discussió entre socis

Notícies relacionades

El ‘no’ taxatiu dels socis habituals del Govern de coalició s’afegeix al rebuig mostrat per Unides Podem en els dos últims dies. Segons el partit liderat per Ione Belarra, la línia d’avals és una «mesura d’Ana Patricia Botín, que ja l’ha plantejat el PP i és del grat de Vox». Però no només això. El portaveu morat al Congrés, Pablo Echenique, ha recalcat que «és bastant evident» que la proposta només beneficia la banca. A més, ha avisat que aquest plantejament és un «error» i que «té un impacte negatiu».

Sense el suport dels seus socis, el PSOE necessitaria el suport del PP per tirar endavant aquesta mesura. No obstant, el portaveu dels socialistes, Patxi López, ha volgut restar importància a aquest fet, recalcant que tenen «iniciativa pròpia» per impulsar una mesura que permetrà complementar la llei de vivenda, que se centra en els lloguers, i la construcció del parc públic de vivendes que Sánchez fa diverses setmanes que anuncia.