Precampanya electoral

Vivenda i alimentació tensen encara més la relació entre el PSOE i Podem davant el 28M

  • Sánchez anuncia una línia d’avals per a nous hipotecats

  • Podem es rebel·la contra l’anunci de Sánchez per avalar pisos a joves: «És una infàmia»

Vivenda i alimentació tensen encara més la relació entre el PSOE i Podem davant el 28M
2
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +
Miguel Ángel Rodríguez

El PSOE i Unides Podem arriben a les eleccions municipals i autonòmiques del 28 de maig en el pitjor moment de la seva relació dins del Govern. La recent reforma de la llei del ‘només sí és sí’, per tornar a endurir les penes als agressors sexuals i evitar noves rebaixes i excarceracions, ha tensionat la coalició com cap altre conflicte en aquesta legislatura. Encara que Pedro Sánchezvulgui donar la crisi per tancada, la ferida encara no s’ha curat. Però la contínua desfilada d’anuncis i propostes en aquesta precampanya està contribuint a empitjorar aquest escenari, ja que socialistes i morats estan deixant clar que no comparteixen les propostes dels seus companys a l’Executiu en matèries com la vivenda i el preu dels aliments. 

La diferència de criteris s’ha fet especialment patent aquest dilluns, quan Podem ha utilitzat desqualificatius com «infàmia» per referir-se a la iniciativa que va proposar Sánchez aquest cap de setmana en un míting i que aprovarà el Govern aquest dimarts perquè l’Institut de Crèdit Oficial (ICO) avali els joves i famílies amb menors al seu càrrec fins al 20% de la seva hipoteca. «No compartim de cap manera aquesta proposta de Pedro Sánchez –ha assenyalat coportaveu morat, Pablo Fernández–. Quan Podem no lidera les mesures en matèria de vivenda, les propostes del PSOE són contràries a l’interès general». Segons el partit liderat per Ione Belarra, la línia d’avals és una «mesura d’Ana Patricia Botín, que ja l’ha plantejat el PP i és del grat de Vox». 

El supermercat públic

L’actitud dels socialistes és diferent. Menys confrontativa, més conciliadora. Però això no evita que, poc després d’aquestes crítiques de Podem, la portaveu del PSOE, Pilar Alegría, hagi deixat clar aquest dilluns que el seu partit «no comparteix» la mesura que havia proposat Belarra el dia anterior: un supermercat públic per lluitar contra l’«oligopoli alimentari» (especialment contra el president de Mercadona, Juan Roig) i rebaixar el preu dels aliments. 

«Estem a poc més de 72 hores de l’inici de la campanya electoral», ha assenyalat Alegría, també ministra d’Educació, quan li han preguntat pels atacs dels morats. «Estic convençuda que Podem se sent satisfet amb aquesta política integral sobre vivenda que hem treballat amb ells», ha insistit.

Les expectatives

Notícies relacionades

Els socialistes atribueixen la reacció dels seus socis al context polític, quan falten menys de tres setmanes per a la cita amb les urnes en tots els municipis i la majoria de les autonomies. Els atacs de Podem, expliquen des de la direcció del PSOE, obeeixen en bona part a les seves pobres expectatives en els comicis, confirmades per gairebé totes les enquestes publicades fins ara. «Necessiten fer alguna cosa diferent per recuperar el seu electorat. No ho compartim ni ho justifiquem, però en part ho entenem», assenyala un membre de l’executiva, que admet que els continus anuncis de Sánchez en vivenda, amb els quals es pretén atraure el vot jove, també impliquen treure als socis «una de les seves banderes més importants». 

Així que tot té una mica d’escenificació. També per part socialista. Al cap i a la fi, cap dels dos socis aposta per trencar la coalició en l’Executiu central i després del 28M intentaran pactar en les comunitats i localitats que sigui necessari perquè la dreta no governi. Però, de moment, a les portes d’aquests transcendentals comicis, el PSOE i Podem exhibeixen les seves diferències.