Davant el 28-M

Sánchez dona per tancada la crisi del ‘només sí és sí’ i es bolca en el combat ideològic amb el PP

  • El Congrés aprova la reforma de la llei del ‘només sí és sí’ pactada pel PSOE i el PP

  • Sánchez anuncia la promoció de 43.000 noves vivendes per al lloguer assequible

Sánchez dona per tancada la crisi del ‘només sí és sí’ i es bolca en el combat ideològic amb el PP

David Castro

4
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

Una sensació d’alleujament va recórrer aquest dijous el grup socialista del Congrés dels Diputats quan va ser aprovada la reforma de la llei del ‘només sí és sí’. L’èxit de la proposta, que torna a elevar les penes després de les més de 1.000 rebaixes i 100 excarceracions d’abusadors sexuals que ha provocat la norma des que va entrar en vigor a principis de setembre, mai havia estat en qüestió. Malgrat les crítiques, el PP va deixar clar gairebé des del primer moment que la recolzaria. L’alleujament del PSOE obeïa a una cosa diferent: el presumpte final del mal tràngol entorn d’aquesta llei, que ha provocat l’enfrontament públic més greu amb Unides Podem dins de la coalició, amb els morats votant en contra d’una iniciativa que modifica el projecte estrella del Ministeri d’Igualtat, dirigit per Irene Montero, i acusant el president del Govern, Pedro Sánchez, de liderar una «involució» en el dret de les dones al treure del focus, segons la seva versió, el consentiment de la víctima en aquest tipus de delictes. 

Encara falta que la modificació del ‘només sí és sí’ passi pel Senat, però allà els debats solen tenir menys transcendència i al cap i a la fi serà una repetició del ja viscut, així que en la Moncloa donen per amortitzat aquest xoc amb els seus socis i es disposen a bolcar-se en el combat ideològic amb els conservadors davant les eleccions autonòmiques i municipals del pròxim 28 de maig. A partir d’ara, confien els socialistes, podran centrar-se en la precampanya d’uns comicis en els quals es juguen conservar el seu poder territorial i encarar les generals de finals d’any amb renovada confiança, davant la contínua publicació d’enquestes que els col·loquen, en la seva àmplia majoria, clarament per darrere del PP. 

«Per a nosaltres avui es tanca un cicle. No ha sigut agradable per a ningú. Ha sigut molt dolorós i molt dur, però havíem de fer-ho. No podíem deixar la llei com estava», va explicar una ministra del PSOE després del debat, en el qual també va intervenir Montero. La ministra va qualificar la reforma socialista de «retrocés» i va prometre «seguir endavant». Va ser un discurs dur, però menys que en altres ocasions, van coincidir diversos diputats del PSOE. I quan la proposta va sortir aprovada, amb el suport dels dos partits majoritaris, el PNB, Cs, el PDeCat i Coalició Canària i el rebuig d’Unides Podem, ERC i Bildu, els socialistes van optar per no aplaudir. 

La impressió entre els col·laboradors de Sánchez és que els morats continuaran amb les seves crítiques a la reforma de la llei, que insistiran a vincular-la amb el PP i qualificar-la de contrària als postulats del feminisme, sobretot en aquest context preelectoral. Però després del 28 de maig, continuen les mateixes fonts, el «soroll» descendirà. La ruptura de la coalició no està contemplada en cap cas. Almenys, a curt i mitjà termini. No es descarta del tot per als mesos previs a les generals de desembre.  

«Mai és bo que hi hagi diferències dins del Govern –va assenyalar un membre de l’Executiu–. Hem intentat que hi hagués un pacte amb Unides Podem i no ha sigut possible. Ara no s’ha de dramatitzar. Ja està fet. Estem en campanya, així que ells volen remarcar les diferències, però després de les autonòmiques i municipals baixaran el diapasó. Auguro que no trencaran. Nosaltres, sens dubte, no ho farem». 

La vivenda com a eix de campanya

Notícies relacionades

Els primers mesos del 2023 no han transcorregut com Sánchez pretenia. El cap de l’Executiu va voler aprovar a la carrera a finals de l’any passat la reforma penal pactada amb ERC per així arribar al gener lliure de càrregues, amb un discurs centrat en les bones dades econòmiques (creixement, inflació i ocupació) i les mesures socials. Però el xoc amb Unides Podem pel ‘només sí és sí’ va desbaratar el seu pla. Ara els socialistes estan convençuts que per fi el propòsit podrà fer-se realitat. I pel camí, a més, han aconseguit desencallar la llei de vivenda, després de mesos de negociacions amb els republicans i EH Bildu. Es tracta d’una de les fites més importants d’aquest final de legislatura, junt amb la pujada del salari mínim, l’augment de la partida de beques i la reforma de les pensions. 

El maó s’ha convertit en el principal assumpte d’aquesta precampanya. Sánchez ha aguditzat en els últims dies el seu perfil d’esquerres, buscant el contrast amb el PP a través d’iniciatives com la mobilització de 50.000 immobles de la Sareb, l’anomenat banc dolent, i la promoció de 43.000 més (nous o rehabilitats) per destinar-los al lloguer sostenible. «Ara ja podem centrar-nos en el que més ens interessa: la gestió, no el soroll», conclouen a la Moncloa.