Eleccions municipals 2023

Jaume Collboni apel·la a la tornada de la Barcelona «orgullosa» governada pel PSC

  • ¿Qui guanyarà les eleccions? Aquestes són les prediccions més enllà de les enquestes

  • ¿Qui guanyarà les eleccions a Barcelona aquest 2023?

Jaume Collboni apel·la a la tornada de la Barcelona «orgullosa» governada pel PSC

ACN

3
Es llegeix en minuts
Sara González
Sara González

Periodista

Especialista en Política

ver +

Tornar a la Barcelona de les alcaldies socialistes, a la Barcelona olímpica i «orgullosa» que va impulsar aquell ‘Hola’ que va donar la volta al món. Aquesta és l’èpica a què apel·la el candidat del PSC a la capital catalana, Jaume Collboni, per propulsar la seva campanya per a les eleccions del 28 de maig. Sota el lema ‘De nou, Barcelona’, el partit busca que se l’identifiqui amb aquella època de la qual assegura que la majoria sent nostàlgia. La Barcelona de fins fa 12 anys; la que va ser i la que, segons el ‘leitmotiv’ que serà la seva banda sonora en les pròximes tres setmanes, pot tornar a ser

«Si volem aquella Barcelona que ens omplia d’orgull i funcionava, que s’expressava al món i que cuidava els petits detalls humans, tornem a fer aquella Barcelona de nou», ha defensat Collboni en la presentació de la contrarellotge que arrenca aquest dijous per intentar conquerir l’alcaldia. El seu equip assegura que té totes les de guanyar, que la demoscòpia juga al seu favor i que, de fet, és la primera vegada en 17 anys que augura que pot quedar en el primer lloc del podi.

No en va el mateix president del Govern, Pedro Sánchez, s’ha arremangat especialment amb la batalla electoral catalana i ha decidit que el tancament estatal de la campanya dels socialistes sigui, per primera vegada en unes municipals, a Barcelona. A més, una desena de ministres desfilaran junt amb Collboni en els més de 100 mítings per 73 barris que estan previstos. Aquest dijous, serà la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, la que l’acompanyarà en el tret de sortida des del Carmel, com va avançar EL PERIÓDICO, un dels seus feus històrics.

Més enllà de sentir-se acompanyat pel Govern i d’erigir-se en l’ambaixador de Sánchez per aplicar la seva agenda a la capital i de deixar-se acompanyar per un Salvador Illa amb un lideratge consolidat després de guanyar les últimes eleccions catalanes, Collboni pretén jugar la carta de la bona salut de les sigles del partit, així com el segell personal forjat en els últims vuit anys de trajectòria municipal.

Va abandonar el govern d’Ada Colau al gener per dedicar-se a la campanya i, des d’aleshores, fonts del seu equip asseguren que ha mantingut converses amb 3.000 persones en actes i trobades sectorials als barris. «La seva proposta és sòlida, de futur, fiable, integradora i que vol unir la ciutat, sense buscar culpables i buscant solucions», resumeixen. Una manera d’evidenciar que Collboni busca presentar-se com una opció progressista d’ordre davant Colau i davant l’alcaldable de Junts, Xavier Trias. Insisteix que la seva campanya serà «propositiva» partint de la fórmula de les «tres ‘o’»: orgull, oportunitats –on entra tota l’agenda en vivenda i ocupació– i ordre –carpeta que aborda des de la seguretat fins a la neteja–.

«Continuïtat o canvi»

Notícies relacionades

La disjuntiva per als socialistes a Barcelona és entre «continuïtat o canvi». I en esac de continuïtat ubiquen tant Colau com Trias, perquè tots dos ja han sigut alcaldes. Segons ells, el cos a cos està més amb el candidat de Junts i el «risc de regressió» que representa cap a la Catalunya del procés que amb la líder dels Comuns. No obstant, consideren que el postconvergent s’està «desinflant» respecte a les expectatives inicials i que l’electorat socialista tendeix a mobilitzar-se tard.

A excepció, és clar, dels enclavaments fidels, en els quals posaran tota la carn a la graella. Si l’arrencada de la campanya és al Carmel, el primer diumenge, el 14 de maig, el gran míting serà a Nou Barris, i el segon diumenge, el 21 de maig, el de l’equador, serà al barri de la Marina de Port, plaça que donen per fet que es tornarà a tenyir de vermell.