Eleccions municipals 2023

El PSC s’arremanga per clonar l’«estil Illa» entre els seus alcaldables a Catalunya

  • ¿Qui guanyarà les eleccions? Aquestes són les prediccions més enllà de les enquestes

  • El PSC es fixa el repte de governar les 4 capitals de província de Catalunya

El PSC s’arremanga per clonar l’«estil Illa» entre els seus alcaldables a Catalunya

FERRAN NADEU

3
Es llegeix en minuts
Sara González
Sara González

Periodista

Especialista en Política

ver +

Si funciona, no el toquis i, si és possible, reprodueix-lo. És la filosofia que impera al PSC, amb un engranatge electoral que ja treballa a tot drap amb vocació, segons admeten des de la cúpula, de «replicar l’estil de Salvador Illa» entre els seus alcaldables. Si el seu tarannà va servir per guanyar els comicis catalans del 2021, també pot, al seu entendre, ser la clau perquè els socialistes tornin a pujar a dalt de tot del podi en unes eleccions municipals en les quals s’han fixat el repte de governar a les quatre capitals de província. És per això que s’arremanguen per intentar clonar-lo a nivell territorial.

«La nostra marca està forta, però nostre líder també», presumeixen a la sala de màquines del carrer Pallars de Barcelona, que asseguren que els seus quadros s’han acabat «amarant» de la manera d’exercir del líder del partit. La projecció ascendent de les sigles, la consolidació d’Illa com a cap de l’oposició a Catalunya i les mesures estrella que el president Pedro Sánchez encapçala des de la Moncloa són el còctel amb què jugarà el PSC en el seu propòsit de guanyar el 28 de maig.

El pes del diàleg

Però, ¿a què es refereixen quan parlen de l’«estil Illa»? Es tracta, asseguren, de prioritzar una actitud dialogant, d’evitar estirabots, fugir d’estridències i de lluir perfil institucional i capacitat de gestió i de pacte. I, a nivell discursiu, adoptar algunes de les expressions que encapçala, com la d’erigir-se en garant de la «política útil» i insistir en la «mà estesa» al rival o incloure com a leitmotiv del seu projecte el propòsit de generar «prosperitat» i garantir «protecció» per a la ciutadania. Es tracta de tòtems que formen part del cos argumental d’Illa i als quals es traurà punta juntament amb les propostes anunciades pel Govern en àmbits com el de la vivenda.

«La nostra marca està forta, però nostre líder també»

Es parla d’«estil Illa» quan abans no s’havia parlat d’«estil Iceta». La direcció socialista assegura que al caràcter de l’actual primer secretari, que ha aconseguit quallar en una part significativa d’electorat a Catalunya després del rol de «superministre» que va exercir durant la pandèmia, s’ha afegit un moment polític que no té res a veure amb la «polarització» de fa uns anys. «Iceta va estar al comandament en els pitjors moments, en un context de país molt complicat», justifiquen.

L’exportació del ‘modus operandi’ d’Illa, asseguren, no s’ha institucionalitzat dins del partit, sinó que, veient que ha donat resultats per consolidar-se com a primer partit a Catalunya, els candidats prenen nota per replicar-lo, cada un des de la seva pròpia idiosincràsia, a escala municipal per obtenir el màxim rèdit el 28-M. El PSC dona màxima importància a aquestes eleccions, ja que consideren que es tracta del trampolí per acostar-se a la presidència de la Generalitat quan arribin els pròxims comicis catalans.

Homogeneïtzar la implantació

Notícies relacionades

«El nostre projecte és de país i estem construint un projecte sòlid per arribar al Govern. Però per a això primer hem de treballar poble a poble i ciutat a ciutat», va argumentar la vice primera secretària de l’Àrea d’Organització i Acció Electoral del PSC, Lluïsa Moret, en el balanç de llistes presentades que va fer dimecres. Les expectatives que tenen els socialistes és de «creixement dins i fora de l’àrea metropolitana».

De fet, un dels seus objectius és disminuir la bretxa que el procés va provocar entre la representació que tenen en l’anomenat cinturó roig i la resta de territori, on en els últims anys van patir un gran retrocés que ara volen revertir per homogeneïtzar la seva presència. «La línia és ascendent», insisteixen amb 615 candidatures tancades, un 18% més que fa quatre anys. L’agenda d’Illa serà intensa aquesta campanya, durant la qual, a més de Barcelona, preveu recórrer molts quilòmetres amb el seu «estil» sota el braç convençut que aquesta, com les maratons que porta a l’esquena, és una «cursa de fons».