Eleccions municipals

Pacte per la vivenda i auditoria a les superilles: els 7 principals compromisos del programa electoral de Trias a Barcelona

  • ¿Qui guanyarà les eleccions a Barcelona? Les prediccions més enllà de les enquestes

  • Trias creu que amb 2.500 o 3.000 euros no s’arriba a final de mes

Pacte per la vivenda i auditoria a les superilles: els 7 principals compromisos del programa electoral de Trias a Barcelona

Joan Cortadellas

3
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal
Fidel Masreal

Periodista

Especialista en política i salut mental

ver +

El candidat de Junts a l’alcaldia de Barcelona, Xavier Trias, proposa al seu programa electoral, al qual ha tingut accés EL PERIÓDICO, arribar als 4.000 agents de la Guàrdia Urbana, promoure un pacte global sobre la vivenda a 30 anys vista i que un tinent d’alcalde es dediqui exclusivament a la seguretat, entre altres mesures.

Seguretat: reformar ordenances

En matèria de seguretat –la principal preocupació dels ciutadans de Barcelona, segons l’últim baròmetre–, Trias proposa fer complir les ordenances de civisme però reformar-les «per fer-les més útils i efectives». El text no concreta en què es reformaran, sinó que proposa crear una comissió amb els grups polítics. L’alcaldable de Junts promet designar un tinent d’alcalde amb dedicació exclusiva a la seguretat i promet arribar als 4.000 agents de la Guàrdia Urbana el 2027. I exigirà a la Generalitat incrementar el nombre de Mossos fins arribar als 2,5 per cada mil habitants. Entre altres mesures concretes, es planteja que els policies de tots els districtes disposin de pistoles tàser (que emeten descàrregues elèctriques) i càmeres de gravació unipersonal per a tots els agents que estiguin de servei al carrer.

Taula per la justícia social

En polítiques socials, Trias planteja una «taula per la justícia social» amb tots els agents implicats. Promet «reforçar» els serveis socials municipals amb «més recursos i flexibilitat», menys burocràcia i ampliant l’horari d’atenció. I assegura que mantindrà el vigent Pla de Barris. També promet mantenir i ampliar altres programes existents, com el «radar» per a persones grans i ‘Àpats en companyia’.

Ajudes a famílies

Quant a la infància, Trias promet una «ajuda Barcelona 0-16» per a famílies en situació de vulnerabilitat amb menors de 0 a 16 anys a càrrec i bonificar l’IBI a famílies monoparentals, entre altres propostes, com per exemple la creació de casals en tots els districtes per a nens durant les vacances escolars. També proposa «solucions» per compensar les famílies que queden fora de la xarxa municipal d’escoles bressol.

Vivenda

Trias promet un «gran pacte de ciutat per a vivenda» per aconseguir un pla d’inversions a 30 anys vista. Quant a propostes concretes, planteja, de manera genèrica, «incentivar qui posa la seva vivenda al mercat de lloguer» i un programa «d’accés a una primera vivenda en condicions dignes» per a joves residents a Barcelona i destinar les vivendes de la Sareb a lloguer social i assequible. També defensa la legislació catalana sobre vivenda, tot i que no concreta el suport a la limitació dels preus de lloguer.

Una altra proposta del programa és un aval municipal perquè puguin accedir a la vivenda «les persones treballadores amb dificultats» alhora que es dona seguretat jurídica als petits propietaris. Trias promet reformar la normativa que obliga els promotors privats a destinar el 30% de cada nou edifici a vivenda protegida i proposa «mesures alternatives» en col·laboració amb el sector privat per aconseguir més lloguer assequible, però no detalla quines mesures serien. També es compromet a un pla «contra les ocupacions delinqüencials problemàtiques».

Auditoria als eixos verds

Quant a les superilles, Trias assegura que aturarà els projectes planificats –s’entén que no ho farà amb els que estan en marxa– «per repensar-los amb rigor, amb diàleg i buscant sempre el màxim consens possible» i portarà a terme, en cas de victòria, una «auditoria vinculant el primer any de mandat» amb indicadors de les conseqüències dels eixos verds als carrers i entorns per detectar el grau de contaminació, neteja, seguretat, activitat comercial i mobilitat.

Precisament quant a la mobilitat, Trias és partidari de crear «un espai de participació publicoprivat entre ajuntament, empreses, universitats i centres d’investigació» per buscar solucions en aquest àmbit i en el de la gestió sostenible dels serveis urbans.

Parar el tramvia

Notícies relacionades

Trias deixa clar al programa –malgrat que recentment va suggerir que realitzaria una consulta– que si governa no durà a terme l’ampliació del tramvia per la Diagonal i, en canvi, posarà en funcionament la línia de bus D30 «amb vehicles sostenibles d’alta capacitat». Aquesta rotunditat contrasta amb el suport a l’ampliació del tramvia que ha defensat l’exconseller Damià Calvet, que forma part de la llista electoral de Trias.

Revisar l’energètica pública

Trias promet revisar l’efectivitat de l’energètica pública aprovada per l’actual govern d’Ada Colau per veure la relació «entre el pla de negoci que es va presentar i el que realment s’està executant».