El Periódico de L'Hospitalet

Hospitalet

Municipals 28M

¿Qui guanyarà les eleccions a l’Hospitalet de Llobregat aquest 2023? Aquestes són les prediccions més enllà de les enquestes

  • ¿Qui guanyarà les eleccions? Les prediccions per a Barcelona, sis ciutats catalanes més, Madrid i la Comunitat de Madrid

¿Qui guanyarà les eleccions a l’Hospitalet de Llobregat aquest 2023? Aquestes són les prediccions més enllà de les enquestes
1
Es llegeix en minuts
Alberto López
Alberto López

Politòleg

ver +
Ricard Gràcia
Ricard Gràcia

Infografia

Especialista en Visualització de la informació, dades, mapes, diagrames... Noves narratives

Ubicada/t a Barcelona

ver +

EL PERIÓDICO ofereix aquest dijous 11 de maig una nova actualització del mercat de prediccions ‘Predilect’ per conèixer l’evolució de l’estimació de vot en les eleccions municipals a L’Hospitalet de Llobregat. Fruit d’un projecte d’investigació de la Universitat de Zuric, aquesta eina electoral funciona com un mercat de borsa i es basa en les transaccions d’un notable grup d’especialistes en ciències polítiques, socials i econòmiques.

¿QUÈ ÉS UN MERCAT DE PREDICCIONS?

A l’Hospitalet de Llobregat, Núria Marín (PSC) es juga la seva ajustada majoria absoluta després d’un mandat marcat per tres grans polèmiques: el confinament dels barris més densos per la pandèmia; el judicialitzat soterrament de la Gran Via; i la investigació del cas Consell Esportiu, del qual l’alcaldessa ha sigut exonerada però pel qual va haver de dimitir la seva mà dreta.

Precisament, el seu rival d’ERC és l’alcaldable republicà Jaume Graells, exregidor del PSC que va destapar les suposades irregularitats que es troben sota investigació judicial.

En aquesta última actualització, el PSC puja lleugerament i se situa amb un 78,68% de probabilitats de revalidar l’alcaldia de l’Hospitalet. Les opcions d’ERC, per la seva banda, es queden en el 8,77% de probabilitats d’empunyar la vara de comandament de l’Hospitalet, així com les d’En Comú Podem en el 5,92%, mentre que les expectatives de la resta de forces polítiques es queden en el 6,63%.

Notícies relacionades

L’evolució de les expectatives de cada partit mostra que Marín manté la distància amb els seus perseguidors. Així, Esquerra i els comuns també veuen estancades les seves opcions. Durant el mes d’abril, el PSC va pujar més de 10 punts, ERC va perdre nou punts i En Comú Podem es va mantenir en percentatges molt similars.

Predilect és l’únic mecanisme que permet seguir l’última hora de les expectatives electorals més enllà de les enquestes i fins i tot la mateixa jornada electoral, donada la prohibició legal de publicar estudis d’opinió durant els cinc dies previs als comicis i fins que tanquin els col·legis electorals.