Terrorisme

Interior demana expulsar un dels condemnats pels atemptats de Barcelona

Des de setembre del 2021 es troba en llibertat provisional

Interior demana expulsar un dels condemnats pels atemptats de Barcelona
2
Es llegeix en minuts
EFE

El Ministeri de l’Interior ha demanat a l’Audiència Nacional que autoritzi l’expulsió al Marroc de Saïd ben Iazza, un dels tres condemnats pels atemptats del 17 d’agost del 2017 a Barcelona i Cambrils, en els quals van morir 16 persones, «per la seva presumpta participació en activitats contràries a la seguretat nacional».

L’Audiència Nacional va condemnar Ben Iazza a vuit anys de presó per un delicte de col·laboració per deixar la seva documentació i una furgoneta per comprar i transportar artefactes explosius, i des de setembre del 2021 es troba en llibertat provisional, ja que ja ha complert quatre anys en presó preventiva (el límit legal màxim) i la sentència encara no és ferma, segons ha avançat aquest divendres ‘El País’.

En la seva comunicació a la secció tercera de la sala penal de l’Audiència Nacional, a la qual ha tingut accés Efe, la Comissaria General d’Estrangeria assenyala que, prèvia denúncia, «de la Direcció d’Informació de la Guàrdia Civil», s’ha procedit a incoar «procediment administratiu sancionador d’expulsió» d’aquest ciutadà marroquí «per la seva presumpta participació en activitats contràries a la seguretat nacional».

Ara, segons han indicat a Efe fonts jurídiques, la sala ha donat trasllat d’aquesta petició a les parts a través d’una providència i els ha donat tres dies de termini per fer-hi les seves al·legacions abans de resoldre la qüestió.

La secció tercera de l’Audiència Nacional va condemnar a penes d’entre vuit i 53 anys de presó tres membres de la cèl·lula gihadista que va perpetrar els atemptats a la Rambla de Barcelona, mitjançant un atropellament massiu amb una furgoneta, i al passeig marítim de Cambrils (Tarragona), que van causar 16 morts i 140 ferits.

Notícies relacionades

En concret, la secció tercera de la sala penal va imposar una pena a 53 anys de presó a Mohamed Houli, que va resultar ferit en l’explosió del pis franc de la cèl·lula a Alcanar (Tarragona); 46 a Driss Oukabir, que va llogar la furgoneta de la Rambla, i vuit a Iazza, que sempre ha negat haver col·laborat amb els terroristes.

No obstant, i malgrat avalar els aspectes fonamentals de la sentència, la Sala d’Apel·lació de l’Audiència Nacional va rebaixar 10 anys les principals penes, que van quedar en 43 i 36 anys de presó, mentre que la de Iazza es va mantenir. Ara falta que el Suprem es pronunciï al resoldre els recursos contra aquesta última sentència.