17-A

Interior acorda amb un dels terroristes de la Rambla que compleixi condemna al Marroc

driss

driss

2
Es llegeix en minuts
EFE

El Ministeri de l’Interior ha acordat expulsar Driss Oukabir, condemnat a 36 anys de presó pels atemptats terroristes del 17 d’agost del 2017 a Barcelona i Cambrils que van causar 16 morts i 140 ferits, perquè compleixi la resta de la seva condemna en una presó del Marroc.

Fonts jurídiques han confirmat la decisió d’expulsar al Marroc Oukabir, que va llogar la furgoneta de la Rambla amb què Younes Abouyaaqoub va atropellar les persones que per allà caminaven.

Segons les fonts, Interior va obrir el procediment d’expulsió fa bastant temps, i quan el terrorista va ser condemnat el maig del 2021 va acordar llavors amb el ministeri complir la resta de la pena de presó al Marroc.

Es tracta així d’un procediment purament administratiu, que es tramita sense necessitat de resolució judicial i que no s’ha recorregut, si bé les fonts desconeixen quan serà expulsat.

Younes Abouyaaqoub, un noi de 22 anys i veí de Ripoll (Girona), va ser qui va causar el terror a Barcelona quan cap a les cinc de la tarda del 17 d’agost del 2017 va envestir amb una furgoneta desenes de persones que passejaven per les Rambla, en un recorregut de 650 metres entre la plaça de Catalunya i el mosaic de Miró davant el Liceu, on va matar 13 persones i en va lesionar més d’un centenar, una de les quals va morir setmanes després a l’hospital.

Després, a Cambrils

El jove terrorista va abandonar la furgoneta, va fugir a peu pel mercat de la Boqueria i va creuar caminant Barcelona fins a la zona universitària, on a les 18.15 hores va abordar un noi que anava a aparcar el cotxe, el va matar a punyalades, el va col·locar als seients posteriors i va aconseguir escapar-se d’un control dels Mossos a la sortida de la capital catalana per la Diagonal.

Posteriorment, cap a les tres de la matinada, cinc terroristes van envestir amb un turisme diverses persones a Cambrils (Tarragona) –van causar un mort i mitja desena de ferits– i van emprendre una fuga a peu pel passeig marítim, alhora que mostraven armilles amb explosius que van resultar ser simulats, fins que van ser abatuts, quatre d’ells per un mateix mosso.

Notícies relacionades

Després de quatre dies de fuga, els Mossos van localitzar finalment, gràcies a la col·laboració ciutadana, Abouyaaqoub, que estava amagat en una vinya de Subirats (Barcelona), i el van abatre quan cridava «Al·là és gran» i s’obria la camisa per mostrar un cinturó que semblava portar càrregues explosives, tot i que va resultar ser fals.

Els terroristes havien hagut d’improvisar i actuar a la desesperada després de l’explosió, la nit abans, de la casa d’Alcanar (Tarragona) on preparaven explosius i on va morir l’imam Abdelbaki es-Satty, que havia captat i radicalitzat els membres de la cèl·lula.