20.000 immobles

Defensa aprofitarà la venda de terrenys destinats a vivenda pública per augmentar la despesa militar

Defensa aprofitarà la venda de terrenys destinats a vivenda pública per augmentar la despesa militar
3
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

Pedro Sánchez va anunciar aquest dimarts la construcció de 20.000 noves vivendes públiques en terrenys que són propietat del Ministeri de Defensa. Per portar-ho a terme, el Govern haurà de fer una operació immobiliària entre diferents departaments ministerials, de manera que Defensa vengui aquest sòl al SEPES, la Societat Pública Empresarial del Sòl. En aquesta transacció, el Ministeri de Defensa rebrà el preu segons el que marqui la taxació dels terrenys esmentats i aquests diners aniran destinats a ampliar la despesa militar.

Hores després que el cap de l’Executiu fes l’anunci durant la seva compareixença al Senat, la responsable de Defensa, Margarita Robles, ha volgut donar alguna pista més, tot i que no totes. Segons ha explicat als passadissos del Congrés, el ministeri que dirigeix té una gran quantitat terrenys que «des de fa molts anys no està en ús, que no és afecte a la defensa nacional i que fins i tot per al Ministeri de Defensa és una càrrega el seu manteniment». El problema, ha explicat, és que no pot cedir de manera gratuïta aquest sòl «per imposició legal», sinó que «necessàriament ha de rebre una contraprestació per això».

Referent a això, Robles ha revelat que fa «diversos mesos» que està negociant amb el Ministeri de Transports, del qual depèn el SEPES, perquè adquireixin aquests immobles. Finalment, han tancat un acord i aquest organisme comprarà els terrenys «a canvi d’una prestació econòmica que permetrà que el Ministeri de Defensa, amb aquests diners que rep, pugui invertir-los en les necessitats de la defensa nacional».

El preu i el lloc

¿A quant ascendeix aquesta quantia? Robles no ha volgut oferir aquesta informació, remetent-se a l’acord que es farà públic en «els pròxims dies» quan sigui aprovat pel Consell de Ministres. No obstant, sí que ha deixat clar que el preu s’establirà «segons la taxació adequada». És a dir, no serà un intercanvi simbòlic entre ministeris, sinó que s’haurà d’establir el valor real de mercat. «Per al Ministeri de Defensa és una bona operació perquè, en definitiva, el SEPES va pagar el preu al qual estan taxats aquests immobles i tots aquests diners, per obligació legal, s’invertiran, com no pot ser de cap altra manera, en les necessitats de la defensa nacional», ha sentenciat.

La ministra, que no ha deixat de reivindicar el «magnífic acord» que suposa i com beneficia totes les parts, tampoc ha volgut revelar on es troben aquests terrenys. L’únic que ha dit és que «són en diferents llocs de la geografia espanyola». D’aquesta localització dependran dues coses, tant el valor del sòl i, per tant, els diners que rebi Defensa, com de quina manera seran útils per fer front al problema dels preus de la vivenda que es concentra, principalment, en grans capitals.

Polèmiques anteriors

Notícies relacionades

Robles ha repetit en diverses vegades que aquesta operació permetrà al Ministeri de Defensa «tenir uns ingressos per a les seves necessitats». Aquestes paraules arriben mig any després que el Govern de coalició visqués una profunda crisi per l’increment de la despesa militar. Els Pressupostos Generals de l’Estat per a aquest any inclouen un augment del 25,8% a la partida de Defensa després que Sánchez es comprometés amb l’OTAN a elevar la inversió militar fins al 2% del PIB el 2029. Els morats, tot i que van haver d’acabar acceptant-ho, s’hi van mostrar contraris en tot moment.

Mentrestant, Sánchez ha evitat donar més detalls (pressupost, ubicació d’aquests 20.000 nous immobles...) sobre el seu anunci del dia anterior al Senat, informa Juan Ruiz Sierra. «Ho coneixeran quan s’aprovi al Consell de Ministres. Defensa té terra a tot Espanya», s’ha limitat a contestar el president del Govern durant la seva compareixença a la Moncloa junt amb el seu homòleg brasiler, Luiz Inácio Lula Da Silva.