Sessió de control al Congrés

Sánchez desafia Ayuso i Moreno amb la llei de vivenda: «Es complirà a tots els territoris»

3
Es llegeix en minuts

El president del Govern, Pedro Sánchez, ha desafiat el PP perquè compleixi les lleis que aproven a les Corts Generals, que és el que li passarà a la llei de vivenda aquesta mateixa setmana. Ha sigut un missatge clar al líder dels populars, Alberto Núñez Feijóo, i als presidents autonòmics de la formació conservadora a Madrid, Andalusia, Galícia, Múrcia i Castella i Lleó.

Poden ser més a partir de les eleccions del pròxim 28 de maig. Nombroses comunitats es juguen les renovacions dels seus governs o els seus reemplaçaments. També hi haurà comicis a tots els municipis del país. És important tenir-ho en compte perquè en ciutats com Madrid, Barcelona, Màlaga, Sant Sebastià, València o Sevilla (tot i que en general a tot l’Estat) hi ha un clar problema d’accés a la vivenda.

Quan els ciutadans vagin a les urnes, d’aquí un mes, la llei de vivenda estarà aprovada per les Corts Generals. Aquesta setmana ho farà el Congrés. D’aquí dues setmanes, el Senat. El PP està en contra de la norma, i així ho expressarà en les dues Cambres quan es convoquin les seves respectives votacions. A més, té entre els seus plans recórrer la norma davant el Tribunal Constitucional. Per si no fos prou, les autonomies dels populars sospesen no complir-la.

La vivenda és un àmbit que competencialment depèn dels governs autonòmics i dels seus parlaments. I dels ajuntaments. La redacció del projecte configura un marc de gestió en què les decisions per, per exemple, contenir els preus dels lloguers, correspondrà a aquestes administracions. També els correspondrà la declaració de zona tensada, clau per al fre a l’alça dels preus, segons la norma.

Si els governs d’Isabel Díaz Ayuso i de Juanma Moreno, per exemple, no s’ajusten a aquests marcs, els aspectes centrals de la futura llei de vivenda no es notaran. 

El president del Govern, davant aquesta possibilitat, ha sigut contundent aquest dimecres al Congrés, en resposta a una pregunta de la secretària general del PP, Cuca Gamarra. «El que s’aprovi en aquestes Corts ha de complir-se en tots i cadascun dels territoris. Li pot anar dient a les seves comunitats autònomes que compliran la llei de vivenda», ha desafiat.

L’«atropellament» de Doñana

No és la primera vegada que Sánchez es mostra tan rotund en defensa de l’aplicació de la nova regulació. Aquest dimarts, al Senat, en el cara a cara amb Feijóo, va advertir que la llei serà d’obligat compliment. Atès que l’esfera competencial la tenen les comunitats i els municipis, es preveu un conflicte davant el Constitucional considerable.

Fa tres setmanes que el president dona anuncis sobre vivenda pública. Primer, va avançar que en mobilitzarà 50.000 procedents del «banc dolent», la SAREB. Després, que en mobilitzarà 43.000 més finançades per l’ICO. I aquest dimarts, al Senat precisament, que en mobilitzarà unes 20.000 més en terrenys del Ministeri de Defensa. 

Aquesta aposta per la vivenda pública s’ha formalitzat en diferents discursos al mateix temps que el Congrés impulsava la tramitació de la nova llei. La van acordar el PSOE, Unides Podem, ERC i EH Bildu i va passar el projecte a la ponència parlamentària. La Comissió del Congrés ja ha emès el dictamen. El ple ho debatrà aquest dijous.

Sánchez ha criticat el PP per estar-hi en contra. «Vostès ja han dit que votaran en contra i que la recorreran al Tribunal Constitucional», ha dit. «¿Què els molesta? ¿Que augmentem el terra protegit per construir vivenda pública? ¿Que prohibim que aquestes vivendes protegides es venguin a fons voltor, que és el que van fer vostès quan van ser al Govern?».

Notícies relacionades

El president, a més, ha filat l’oposició del PP a la llei de vivenda amb la posició en l’ús dels aqüífers del Parc de Doñana. «Tenen molta tirada a no complir la legislació. Els exigeixo que compleixin la legislació europea i acabin amb l’atropellament que estan fent al Parc de Doñana», ha etzibat. Prèviament, hauria reprovat l’actitud dels populars en el bloqueig del Consell General del Poder Judicial.

Gamarra, per la seva banda, ha insistit en un argument electoral que dimarts, al Senat, va llançar Feijóo: «Els espanyols, a les urnes, propiciaran el canvi; entre tots, derogarem el ‘sanchisme’». Sobre vivenda, ha afirmat, adreçant-se al president: «L’única política de vivenda que li importa és viure a la Moncloa».