Crisi climàtica
El Govern assumeix que s’ajornaran les multes a ajuntaments per la sequera
El PSC i Junts s’alien per ajornar les sancions per la sequera al marge del Govern
La limitació als creuers distancia Aragonès dels Comuns a les portes de les eleccions municipals

El Govern assumeix que poc –o res– podrà fer per impedir que l’oposició acabi aprovant un ajornament de les multes als ajuntaments que incompleixin amb les restriccions per la sequera. El que s’ha de veure és si serà fins al juliol, com planteja Junts i estava disposat a acceptar el mateix Executiu en la cimera de la sequera, del 31 de març, o fins al setembre, el marge de negociació que concedeix el PSC, partidari de suprimir directament les sancions. Els dos partits de l’oposició preveuen que les seves propostes es votin en el ple de principis de maig, unes iniciatives que, si prosperen, suposaran, a la pràctica, que l’Executiu de Pere Aragonès hagi d’aplicar una moratòria que no es va aconseguir pactar en la cimera de finals de març.
El director de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), Samuel Reyes, ha reconegut com a molt probable aquest escenari. En una entrevista a Catalunya Ràdio ha admès que, malgrat que el règim sancionador s’està aplicant amb vocació dissuasòria, és probable que el moviment del PSC i de Junts al Parlament –que sumen 65 diputats– desemboqui en una congelació de les amonestacions que el Govern haurà d’encaixar fins a la nova data que s’acabi pactant.
«Almenys hauran estat vigents durant aquests tres mesos», ha assegurat Reyes, que ha argumentat que aquell temps també haurà sigut important per impedir més dispendi d’aigua en un moment crític, tenint en compte que si no plou les restriccions podrien ser més contundents a partir de setembre. El director de l’ACA ha lamentat que aquest, el de les multes, sigui l’únic punt que ha fet saltar pels aires un acord de tots els partits a les portes de la campanya de les eleccions municipals.
Conscients que l’Executiu no tindrà alternativa a aplicar una moratòria imposada des de l’oposició, el que pretén Junts és situar ERC en la tessitura d’escollir entre pactar amb ells l’ajornament fins al juliol –el termini que el president es va mostrar disposat a acceptar durant la cimera– o bé que Junts acordi amb el PSC una data que els de Salvador Illa volen per després de l’estiu. El seu argument és doble: que no es pot «centrifugar» un nivell d’exigència als ajuntaments que consideren que no han assumit ni el Govern ni l’ACA i que just se celebren eleccions i hi haurà nous alcaldes que aterraran als consistoris i que s’hauran de situar.
Els Comuns, no obstant, són contraris a endarrerir les sancions i lamenten la «pinça electoralista» de socialistes i postconvergents, que donen per segur que tornarà a operar al Parlament. Si això és possible, afirmen, és per la «falta de planificació» que atribueixen al Govern per fer front a la sequera.
Els republicans consideren que acceptar la proposta de juliol, la que ja haurien subscrit en la cimera si el PSC no s’hagués mantingut tretze són tretze, no només és el mal menor, sinó que suposa allunyar una possible pinça entre postconvergents i socialistes. Amb tot, ERC i Junts no sumen, per la qual cosa seria necessari sumar una tercera força.
Política Catalunya Sequera Govern Eleccions municipals Agència Catalana de l'Aigua (ACA) Ajuntaments
- Apagada Red Eléctrica sospita d'una desconnexió massiva de plantes solars abans de l'apagada
- Andrés Iniesta: "No sempre tot és bonic, ni per a mi ni per a ningú"
- Habitatge Gonzalo Bernardos avisa els espanyols: «Els que es vulguin comprar una casa s’han d’afanyar»
- Presumpta administració deslleial Els Mossos confisquen documents i joies als marmessors de Pere Mir
- Lluita contra el frau Hisenda et vigila: aquesta és la quantitat màxima que pots pagar en efectiu
- Al tancament del mercat La CNMC es disposa a aprovar l'opa sobre el Sabadell amb compromisos assumibles per al BBVA
- OBRES A L'ESTADI La gespa del nou Camp Nou, a punt
- Comissió d'investigació El Govern central enviarà el CNI a les elèctriques a partir d'aquesta nit per recaptar dades per l'apagada
- Segons l'Idescat Sant Just Desvern torna a ser el municipi amb més renda per càpita, per davant de Matadepera i Tiana
- Perspectives El Govern manté en el 2,6% el creixement del 2025 malgrat la incertesa pels aranzels