Eleccions 28-M

Ciutadans es presenta a menys de la meitat de municipis catalans que en les eleccions del 2019

  • El PP fitxa el candidat de Cs a Castelldefels i l’inclou en la seva llista per a les eleccions municipals

  • Villacís presenta una llista de fidels després d’abandonar-la la meitat dels seus regidors

  • Patricia Guasp: «Les eleccions de maig no són un ‘match ball’. Anirem a generals passi el que passi»

Ciutadans es presenta a menys de la meitat de municipis catalans que en les eleccions del 2019

Alberto Paredes / Europa Press

2
Es llegeix en minuts
Carlota Camps
Carlota Camps

Redactora especialitzada en Parlament i política catalana

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La crisi interna a Ciutadans ha passat factura en les llistes que el partit taronja ha aconseguit tancar per a les eleccions municipals. Quatre anys després dels últims comicis, els taronges han perdut la meitat de poblacions pel camí. Així, el 28 de maig només hi haurà paperetes de la formació en 93 ajuntaments, segons fonts del partit, mentre que el 2019 van aconseguir presentar-se en unes 200 poblacions. A més, han desistit de presentar-se a fins a 12 capitals de comarca –entre les quals Igualada, Vic, Mollerussa o Amposta– i ciutats amb xifres importants de població com Sant Feliu de Llobregat, Ripollet o Molins de Rei.

No obstant han aconseguit salvar els mobles en enclavaments com Castelldefels, malgrat que van haver de córrer per aconseguir un candidat alternatiu després de l’OPA del PP, que va fitxar qui havia de ser fins fa una setmana el seu alcaldable i també el seu número dos. Finalment els taronges han aconseguit articular una llista alternativa i aquest mateix dimarts han presentat el nou alcaldable, Juan Antonio Marcos, en un acte en què han qualificat de «traïció» el moviment de Guillermo Massana als populars.

Notícies relacionades

No obstant, no hi ha hagut tanta sort en altres poblacions on també hi ha hagut transfuguisme cap al PP. Hi ha fins a set poblacions on el candidat de Cs el 2019 és ara l’alcaldable popular. Són Pallejà, la Llagosta, Viladecavalls, Caldes de Malavella, Canet de Mar, el Catllar o Tossa de Mar. I en cap d’aquestes hi haurà finalment llista de Ciutadans. Tampoc es presentaran a Molins de Rei, on el seu anterior cap de llista va ara de número dos del PP. La mateixa situació es dona a Torredembarra.

Xifres similars al 2015

Malgrat el daltabaix respecte el 2019, el nombre de llistes que presenten els taronges és similar al de fa vuit anys. I, de fet, ja és el que la direcció del partit preveia des de fa més de dos mesos, quan afirmaven que serien prop d’un centenar. A més, la situació és calcada a la que es dona a la resta de l’Estat. Segons va informar aquest dilluns la direcció de la formació, presenten 800 llistes –igual que el 2015–, mentre que el 2019 van aconseguir sumar candidats per ser presents a fins a 1.900 localitats.