Els drets de la dona

Gràfic | Llei del ‘només sí és sí’: així queden les condemnes per delictes sexuals

La reforma pactada pel PSOE i el PP recupera part de la regulació dels delictes sexuals del Codi Penal anterior a la norma actual

  • ¿Quines diferències hi ha entre la llei del ‘només sí és sí’ i la reforma del PSOE i el PP? Set claus del retoc penal

Gràfic | Llei del ‘només sí és sí’: així queden les condemnes per delictes sexuals
2
Es llegeix en minuts
Jose Rico
Jose Rico

Coordinador de les seccions de Política, Internacional i Economia

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Ricard Gràcia
Ricard Gràcia

Infografia

Especialista en Visualització de la informació, dades, mapes, diagrames... Noves narratives

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La llei de llibertat sexual, coneguda com la llei del ‘només sí és sí’, es va convertir en una pedra a la sabata del Govern en ple 8M, en la recta final de la legislatura i amb els tambors electorals que començaven a sonar per l’horitzó. Finalment, el PSOE ha hagut de recórrer al PP per salvar la proposició que va impulsar per reformar la norma a fi de neutralitzar els «efectes indesitjats» que havia tingut la seva aplicació, que s’han traduït en més de 700 rebaixes de condemnes a delinqüents sexuals. No obstant, l’altre soci de l’Executiu, Unides Podem, promotor de la llei des del Ministeri d’Igualtat, afirma que els canvis dilueixen el nucli dur del ‘només sí és sí’: el consentiment exprés.

Amb la legislació actual, el consentiment exprés és la condició que defineix si s’ha produït un delicte sexual, de manera que ja no depèn de si l’agressor va fer servir o no la força o la intimidació per cometre’l. Per a això, es va unificar sota un sol delicte d’agressió sexual el que abans estava dividit entre abús sexual i agressió sexual, i es van incloure nous delictes que abans no estaven penats. A l’incloure aquests nous delictes, es va ampliar la forquilla de penes, i així es van reduir les penes mínimes i es van elevar les màximes en els supòsits més greus, com les violacions en grup.

El gràfic següent resumeix com estaven regulats els delictes sexuals en el Codi Penal anterior, com van passar a regular-se amb la llei del ‘només sí és sí’ i com queden les forquilles de condemnes amb la proposició de llei del PSOE quan la víctima té més de 16 anys.

Notícies relacionades

I el gràfic següent resumeix com estaven regulats els delictes sexuals en el Codi Penal anterior, com van passar a regular-se amb la llei del ‘només sí és sí’ i com queden les forquilles de condemnes amb la proposició de llei del PSOE quan la víctima té menys de 16 anys.

El problema de la llei del ‘només sí és sí’ va ser que el principi de retroactivitat favorable garanteix als presos el dret a sol·licitar una revisió dels seus casos i que se’ls apliqui la llei més favorable, cosa que va desencadenar un degoteig de rebaixes de penes a condemnats per delictes sexuals, i fins i tot 74 van ser excarcerats. Per això, el PSOE va proposar, sense caràcter retroactiu, augmentar les penes mínimes i algunes penes màximes creant dos subtipus per al delicte d’agressió sexual: la violència i la intimidació. Quan es presenti un d’aquests dos factors o la víctima estigui sota els efectes de l’alcohol o de submissió química, les condemnes seran més elevades. Una regulació similar a la del Codi Penal anterior a la llei del ‘només sí és sí’.