Congrés dels Diputats

PSOE i PP segellen el seu pacte per canviar la llei del ‘només sí és sí’

Socialistes i populars acorden que la distribució d’imatges d’agressions sexuals a menors sigui delicte i avancen en altres matèries

PSOE i PP segellen el seu pacte per canviar la llei del ‘només sí és sí’

Eduardo Parra / Europa Press

4
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

Les negociacions entre el PSOE i el PP sobre la llei del ‘només sí és sí’ contrasten amb les que els dos partits majoritaris han portat a terme en altres assumptes tan importants com la renovació del Poder Judicial. Mentre que en aquesta última qüestió les converses han sigut sempre lentes i mai han arribat a bon port, en la reforma de la controvertida norma tot avança ràpidament. El temps apressa. La modificació serà aprovada definitivament pel Congrés dijous, però per a això els socialistes necessiten els populars. Els seus socis en la coalició, Unides Podem, i els seus aliats tradicionals al Parlament, com ERC i EH Bildu, s’oposen a la seva proposta, que inclou endurir les penes per evitar més rebaixes de condemna d’abusadors sexuals. Fins ara, més de 1.000 d’aquests delinqüents s’han vist beneficiats per la norma i 100 han sortit en llibertat.  

Fonts de les direccions del PSOE i el PP coincideixen: les negociacions van molt bé. De fet, les dues parts van segellar aquest dilluns un acord, després que el partit de Pedro Sánchez s’obrís a pactar amb els d’Alberto Núñez Feijóo algunes correccions «tècniques» per garantir-se el seu suport. Socialistes i populars van explicar que el pacte es pot estendre en els pròxims dies a més aspectes de la llei, però de moment, entre altres iniciatives, l’entesa inclou tornar a considerar com a delicte la distribució de continguts que tinguin a veure amb agressions sexuals a més petits de 16 anys. 

L’acord també s’estén a altres matèries: corregeix la despenalització per error de la responsabilitat de les persones jurídiques quan infligeixin tractes degradants, canvia alguna paraula de la llei del ‘només sí és sí’ («modalitats» en lloc de «circumstàncies» per referir-se a alguns delictes) i modifica l’article 178 del Codi Penal, que defineix l’agressió sexual i el consentiment.

El PSOE va acceptar així diverses esmenes del PP, i els dos partits van unir els seus vots perquè la proposta socialista, que també va comptar amb el suport del PNB i Ciutadans, tirés endavant sense cap dificultat en la ponència del Congrés. Unides Podem, ERC, Bildu i Vox hi van votar en contra.

Nous elements

Conservadors i socialistes confien que les converses continuïn pel mateix camí. Tenen de límit dijous, quan la proposta socialista es votarà definitivament en el Ple de la Cambra baixa. «Les negociacions estan anant molt bé. El pacte és a prop», van assenyalar en la direcció del PSOE. Un diputat al cas de la negociació va afegir que l’acord ja estava «fet». Tot i així, mentre que els populars van atorgar als canvis pactats una enorme transcendència, els socialistes, en part per no incomodar més els seus socis d’esquerra, van insistir que aquests eren merament «tècnics».

El portaveu i vicesecretari de Cultura del PP, Borja Sémper, va lamentar que l’Executiu no fes cas al seu partit «fa set mesos», per haver evitat que la llei rebaixés condemnes a delinqüents sexuals. En aquest sentit, Sémper va advertir que la llei fallida del Govern central continua beneficiant els empresonats per aquest tipus de delictes. La nova norma, amb les noves penes, començarà a aplicar-se després d’acabar el tràmit parlamentari i als que cometen el delicte a partir d’aquell dia.

Tardança

El PSOE s’havia resistit en un primer moment a reformar la llei del ‘sí és sí’ amb el PP. Des del mes de novembre, quan el Govern va assistir a les primeres rebaixes de condemnes dels delinqüents sexuals, Sánchez va voler fer les modificacions legals amb els seus socis de coalició. «Un acord amb els populars ens mata», va arribar a dir aquelles setmanes en privat alguna ministra de l’ala socialista. No obstant, la reacció social davant la revisió de penes i la sortida de la presó d’alguns violadors, així com la proximitat de les eleccions, van portar el president del Govern central a cedir en el seu afany i pactar amb el PP el canvi de la llei per treure aquest assumpte de la conversa pública. Tot i així, després de comprovar que l’acord amb els seus socis de coalició resultava gairebé impossible, el PSOE va arribar a dir que no pensava negociar res amb el PP, una cosa que finalment tampoc ha sigut així.

Notícies relacionades

Mentrestant, Unides Podem, principal artífex de la norma a través del Ministeri d’Igualtat, que dirigeix Irene Montero, ja ha deixat clar que no comparteix l’enfocament dels socialistes. Els morats no rebutgen tornar a elevar les penes, però consideren, igual que aliats tradicionals de l’Executiu com ERC i EH Bildu, que la proposta del PSOE provoca deixar fora del focus el consentiment de la dona a l’hora de valorar si hi ha hagut una agressió sexual. Per això hi votaran en contra dijous.

«El PP ha humiliat el PSOE, fent-lo reforçar encara més aquesta tornada al model penal anterior que basa la credibilitat de la víctima en funció de les ferides que la violència de l’agressor exerceix sobre ella. Quan al PP li dones la mà, el PP t’agafa el braç», va assenyalar aquest dilluns la mateixa Montero. Des del costat socialista, la portaveu del partit, Pilar Alegría, que és també titular de la cartera d’Educació, va evitar el xoc amb la seva companya en el Consell de Ministres. En tot cas, les dues parts asseguren que la diferència sobre el ‘només sí és sí’, una dels més greus viscudes en el si del Govern central en aquests més de tres anys de legislatura, no provocarà la fi de la coalició.