Al Congrés
Podem manté el pols al PSOE amb la llei del ‘només sí és sí’ amb el suport d’ERC i Bildu
Els morats esmenen la proposició de llei dels socialistes i confien en un canvi d’opinió dels seus socis
Unides Podem mantindrà el pols amb el PSOE per la reforma de la llei del ‘només sí és sí’ fins al final. Els morats han registrat aquest dilluns les seves esmenes a la proposició de llei que van registrar els socialistes en solitari per modificar la norma després de la rebaixa de condemna a més de 700 agressors sexuals. Després de setmanes de desacords i amb gairebé canals de negociació oberts, a Unides Podem creuen que encara hi ha temps per a un acord. En aquest sentit, pressionen els socialistes recordant que compta amb el suport d’ERC i EH Bildu, que la setmana passada van presentar esmenes en la mateixa línia que els morats.
«Nosaltres no ens hem aixecat de la taula i creiem que aquestes esmenes han de ser una oportunitat perquè el PSOE s’ho pensi i en lloc de continuar pactant amb el PP una reforma que implica un retrocés i treure el consentiment del centre del Codi Penal, puguem fer una proposta que serveixi per millorar la llei», ha sentenciat aquest dilluns la ministra d’Igualtat, Irene Montero, en una entrevista a TVE.
El plantejament dels morats deixa igual el delicte d’agressions sexuals que es va establir amb la llei del ‘només sí és sí’, que unia els anteriors tipus penals d’abús i agressió, i hi inclou com a agreujants la violència, la intimidació i l’anul·lació de la voluntat de la víctima. Els socialistes, en canvi, volien establir una diferenciació inicial de l’agressió sexual tenint en compte si hi va haver o no violència o intimidació. «La violència o la intimidació poden ser circumstàncies agreujants, però no poden determinar si hi ha o no agressió sexual, que és d’on venim», ha remarcat la delegada del Govern espanyol contra la violència de Gènere, Victoria Rosell.
Suport en bloc
Montero ha defensat que les seves esmenes, igual com les que han presentat ERC i EH Bildu la setmana passada, van «molt en la mateixa línia de reforçar la violència en les circumstàncies agreujants». I amb aquesta coincidència amb els habituals socis parlamentaris, la ministra d’Igualtat ha pressionat els socialistes perquè busquin un acord: «El fet que tota la majoria d’investidura vagi en una mateixa línia hauria de fer reflexionar el PSOE per fer possible un acord amb la majoria feminista».
Fonts del Ministeri d’Igualtat assenyalen que la sintonia política amb ERC i EH Bildu és «màxima» i que les diferències entre les esmenes que ha registrat cada grup «són bastant petites» i donen «poca entitat a les discrepàncies». Així, consideren que aquesta unió hauria de portar el PSOE a tornar a la taula de negociacions i arribar a un acord amb les forces feministes i no amb el PP. A més, creuen que els socialistes no tindran excuses sobre el fet que es desconeix la proposta de Podem, com han fet fins al moment.
La intenció del PSOE és que la llei es debatés en el ple del Congrés dijous vinent, 20 d’abril, per ser aprovada de manera definitiva al Senat a finals de mes. No obstant, aquests terminis són realment ajustats, ja que al llarg de la setmana vinent s’hauria de reunir la comissió d’Igualtat, convocar la ponència i ratificar un text que sigui enviat a debat a l’hemicicle.
Llei 'sí es sí' Unides Podem Irene Montero PSOE Pilar Llop Igualtat Ministeri de Justícia Ministeri d'Igualtat
- Indicadors de conjuntura L’economia catalana ja creix al 3% pel consum públic i la inversió
- Apunt Més vendes, menys servei
- Acord per accelerar l’ampliació de l’hospital Josep Trueta de Girona
- L’agenda del Govern Illa obre una ronda de contactes amb els expresidents de la Generalitat
- El model territorial Sánchez posa en marxa les reunions bilaterals amb els líders autonòmics