Sentència per prevaricació

El pols per l’escó de Borràs arribarà al Parlament a les portes de les municipals

La decisió final de la JEC s’espera la primera quinzena de maig, o sigui que l’elecció del nou president de la Cambra serà després de les eleccions

  • La Junta Electoral dona 10 dies al Parlament perquè es pronunciï sobre la retirada de l’escó a Borràs

El pols per l’escó de Borràs arribarà al Parlament a les portes de les municipals

EL PERIÓDICO

5
Es llegeix en minuts
Carlota Camps
Carlota Camps

Redactora especialitzada en Parlament i política catalana

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El compte enrere per substituir Laura Borràs com a presidenta del Parlament després de la seva condemna per prevaricació ja està activat, però el desenllaç encara haurà d’esperar uns dies més. De moment, aquest dijous, la JEC ha donat 10 dies hàbils al Parlament i a la mateixa Borràs perquè es pronunciïn sobre la retirada de l’escó. El resultat serà molt previsiblement el mateix que amb els escons de Quim Torra i Pau Juvillà –es quedarà sense acta i s’expediran les credencials del següent de la llista, Antoni Castell–, però tot això haurà d’esperar uns dies més. Fins que la JEC no faci el pas i retiri definitivament l’escó a la líder de Junts, previsiblement la primera o segona setmana de maig, no començarà el pols polític. Just quan comença la campanya de les eleccions municipals, la nit de l’11 al 12 d maig.

En aquestes mateixes dates –2, 3 i 4 de maig– està prevista la celebració d’un ple, l’últim abans de la pausa electoral. I justament en aquesta sessió plenària s’haurà de debatre la proposta de reforma del reglament del PSC per cessar Borràs, tot i que al no tramitar-se per lectura única, si té prou suports, tampoc es podria posar en marxa fins després del 28-M. Però sigui com sigui, la següent pantalla –l’elecció d’un nou president– difícilment avançarà enmig del clima electoral. Tot i que ningú ho vol assumir en públic, en privat alguns ja assumeixen que la negociació real es donarà després dels comicis i en paral·lel a les alcaldies de les grans ciutats i ens supramunicipals.

El Parlament presentarà al·legacions

El Parlament presentarà al·legacionsBorràs està condemnada a quatre anys i mig de presó i a 13 d’inhabilitació pels delictes de prevaricació i falsedat documental per haver fraccionat 18 contractes quan dirigia la Institució de les Lletres Catalanes (ILC). La prevaricació és un delicte contra l’administració pública, per la qual cosa segons la LOREG, quan hi ha condemna, tot i que no sigui ferma, es produeix una situació d’inelegibilitat sobrevinguda. És el mateix que va passar amb l’expresident Quim Torra i amb el diputat de la CUP Pau Juvillà. Tots dos van veure com se’ls retirava l’acta amb la primera sentència, tot i que el reglament del Parlament no contempla aquest escenari fins que s’ha pronunciat l’última instància judicial. 

Aquesta circumstància portarà molt previsiblement la Cambra a presentar al·legacions davant l’àrbitre electoral. Ho podria decidir en la reunió de la Mesa de dimarts vinent. ERC, Junts, la CUP, els Comuns i també el PSC –malgrat no tenir una actitud bel·ligerant– entenen que l’actuació d’aquest òrgan administratiu és una ingerència a la sobirania del Parlament. I tot i que tots menys Junts consideren que es tracta d’un cas de corrupció, no protestar davant la JEC suposaria un precedent. De tota manera, no es preveuen més reticències fora dels fidels a Borràs. A més, el fet que el cupaire Pau Juvillà perdés l’escó sota la presidència de Laura Borràs l’hi posa més difícil. 

En aquell cas, el Parlament va retirar l’acta al cupaire després de l’advertència de la JEC, abans fins i tot d’esperar a la resposta del Tribunal Suprem sobre el recurs que havia cursat el Parlament. Un fet que no es va donar en el cas de Quim Torra, que va poder esgotar tot el procés judicial. Borràs sempre va afirmar que tenia les mans lligades per aquest antecedent, que es va produir durant la presidència del seu antecessor Roger Torrent, però el resultat va ser el mateix. Però sigui com sigui, en aquest cas els grups donen per fet que quan l’àrbitre electoral es pronunciï després del termini d’al·legacions, Borràs perdrà l’escó automàticament i entrarà el nou diputat de Junts.

L’elecció del nou president haurà d’esperar

L’elecció del nou president haurà d’esperarPerò més enllà de la qüestió jurídica, queda la política. Fins ara els postconvergents no han volgut abordar la qüestió de la substitució de Borràs al capdavant de la institució i no es preveu que ho facin fins a la decisió final de la JEC, a principis de maig. No obstant, fa unes setmanes Aurora Madaula, del sector borrasista, va plantejar la possibilitat de deixar la cadira buida a manera de protesta. Una opció que no compra l’altra part de Junts. Però si és així finalment, la presidència podria estar entre el PSC i Esquerra, els dos partits amb més diputats (33). 

El màxim càrrec de la institució s’escull dipositant el nom del candidat en una urna. En la primera votació cal majoria absoluta, però si cap candidat l’aconsegueix, els dos noms amb més vots passen a la segona volta. Si després de quatre votacions l’empat persisteix, obté la presidència el grup amb més suport electoral, en aquest cas el PSC. A més, Ciutadans ja ha deixat la porta oberta a un pacte amb els socialistes per evitar una nova presidència independentista.

Notícies relacionades

Mentrestant, ERC pressiona perquè Borràs faci un pas al costat pel seu propi peu, eviti l’enfrontament amb la JEC, proposi un candidat que permeti acabar amb la interinitat i eviti que el PSC aconsegueixi la segona autoritat de Catalunya. Els republicans asseguren que la substitució de Borràs pot ser una oportunitat per refer ponts amb els seus exsocis de Junts, malgrat la seva sortida del Govern i el pacte pressupostari amb el PSC i els Comuns. No obstant, tot aquest meló difícilment s’obrirà abans de la municipals.

De moment, la Cambra seguirà en la situació d’interinitat en què viu des de fa nou mesos. La vicepresidenta Alba Vergés continuarà exercint en funcions i Borràs, mirant els plens des de la tribuna. La presidenta suspesa no té sou, tampoc els serveis parlamentaris a la seva disposició i no sonen les campanes quan arriba. I així seguirà almenys unes setmanes més.