Presidència de la Mesa

Ciutadans s’obre a pactar amb el PSC el substitut de Borràs al Parlament

La JEC podria retirar-li l’escó aquest mateix dijous o passar la responsabilitat a la Junta Provincial i donar més temps a la líder de Junts

Pla mitjà del president del grup parlamentari de Ciutadans, Carlos Carrizosa, en ple d’investidura del Parlament. Imatge del 21 de maig del 2021 (Horitzontal)

Pla mitjà del president del grup parlamentari de Ciutadans, Carlos Carrizosa, en ple d’investidura del Parlament. Imatge del 21 de maig del 2021 (Horitzontal) / JORDI PLAY

3
Es llegeix en minuts
Carlota Camps
Carlota Camps

Redactora especialitzada en Parlament i política catalana

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

A l’espera de la previsible retirada de l’escó a Laura Borràs per part de la Junta Electoral –que pot tenir lloc aquest mateix dijous o dilatar-se uns dies més en el temps–, els partits ja intenten posicionar-se sobre el pròxim debat: qui l’ha de substituir en la presidència del Parlament. El fet que el pacte d’investidura entre ERC i Junts estigui trencat, i també que una part del partit de Borràs planegi abstenir-se a tall de protesta, obre la porta a múltiples possibilitats. També que el PSC es quedi amb la presidència de la institució. Els socialistes no han tancat la porta a aquesta possibilitat i Ciutadans ja ha avançat que està disposat a entrar a negociar-ho.

Així ho ha afirmat aquest dimecres la portaveu nacional de Ciutadans, Patricia Guasp, que s’ha mostrat oberta a recolzar que el PSC presideixi la Cambra per evitar que el càrrec recaigui en un diputat d’ERC o de Junts. En una entrevista a La 2 i Ràdio 4, Guasp ha assegurat que el seu partit sempre estarà «al costat del consens i el diàleg amb els partits constitucionalistes com el PSC» i, tot i que ha reconegut la creixent distància dels taronges amb els socialistes dels últims mesos, ha deixat clar que Cs no vol que ERC o Junts tornin a ser al capdavant de la Cambra.

També en un sentit similar s’ha pronunciat el líder del partit a Catalunya, Carlos Carrizosa, hores més tard. En una atenció als mitjans, ha assegurat que «prefereixen» una presidència socialista, tot i que ha vaticinat que el partit dirigit per Salvador Illa preferirà fer «esbandides» als partits independentistes. Preguntat per la proposta dels socialistes perquè el reglament del Parlament permeti cessar Borràs, Carrizosa ha afirmat que la modificació és «sobrera» perquè creu que la JEC es pronunciarà abans que comenci el debat parlamentari de la iniciativa.

La Junta Electoral Central es reunirà aquest dijous al migdia amb el cas de Laura Borràs sobre de la taula, a proposta de Vox, Cs i PP. L’àrbitre electoral podria retirar l’escó de Borràs immediatament, tenint en compte els precedents de l’expresident Quim Torra i el diputat Pau Juvillà, o traslladar l’assumpte a la Junta Provincial Electoral, ja que està constituïda amb motiu de les eleccions del 28-M. En cas d’escollir aquest segon camí, el desenllaç es dilataria uns dies més en el temps.

Notícies relacionades

Borràs està condemnada a quatre anys i mig de presó i a 13 d’inhabilitació pels delictes de prevaricació i falsedat documental. La prevaricació és un delicte contra l’administració pública, per la qual cosa segons la LOREG, es produeix una situació d’inelegibilitat sobrevinguda en cas de condemna, tot i que no sigui ferma. Una opció que contradiu el reglament del Parlament.

Sigui com sigui, els postconvergents no volen abordar encara la qüestió de la substitució de Borràs, a l’espera del desenllaç judicial, tot i que fa unes setmanes Aurora Madaula, del sector borrasista, va plantejar la possibilitat de deixar la cadira buida. En cas de ser així, la presidència podria estar entre el PSC i Esquerra, els dos partits amb més diputats (33). El màxim càrrec de la institució s’escull dipositant el nom del candidat en una urna. En la primera votació cal majoria absoluta, però si cap candidat l’aconsegueix, els dos noms amb més vots passen a la segona volta. Si després de quatre votacions l’empat persisteix, obté la presidència el grup amb més suport electoral, en aquest cas el PSC.