Eleccions municipals

Ayuso i Almeida s’adulen en públic mentre negocien la llista de Madrid

La presidenta del PP ha presentat avui els 179 candidats a les alcaldies de la comunitat a la plaça de toros de Las Ventas

Ayuso i Almeida s’adulen en públic mentre negocien la llista de Madrid
4
Es llegeix en minuts
Elena Marín

L’elaboració de la llista del PP a l’Ajuntament de Madrid és una feina entre tres, Génova, Sol i Cibeles, però Isabel Díaz Ayuso, com a presidenta del PP de Madrid vol que per a l’equip de l’alcaldia que encapçala José Luis Martínez Almeida es compleixi amb el criteri de renovació que ha imposat a la resta de l’organització i això xoca amb el desig inicial de l’alcalde que els seus regidors repeteixin i es presentin amb ell. Però mentre la negociació entre els dos protagonistes principals continua, en públic s’adulen mútuament perquè tothom ho senti.

La ‘tensió’ entre ells per l’elaboració definitiva d’aquesta llista no és al nivell de la viscuda fa ja un any entre tots dos. És «la normal» en aquesta situació, «l’habitual, com passa en cada convocatòria electoral», insisteixen fonts que negocien aquesta llista i que intenten anul·lar els rumors que assenyalen que Almeida té una capacitat molt limitada per imposar-se en la conformació de l’equip que l’acompanyi. Però sobretot hi ha una gran diferència respecte a fa un any: el poder intern i consolidat d’Ayuso.

«Inspiració per a altres alcaldes»

«José Luis Martínez Almeida ha servit d’inspiració a molts alcaldes i candidats i ha establert les bases per a quatre anys prometedors, que seran els millors de Madrid», ha afirmat la presidenta del PP de Madrid en un acte de partit a Las Ventas, amb les grades buides però amb tots els candidats dels 179 municipis de Madrid fent cua per fer-se ordenadament una foto amb la líder abans que ella agafés el micròfon. La fila i la foto tenien un objectiu concret, que els candidats dels municipis més petits tinguessin la seva foto de campanya amb la presidenta del partit, però la imatge era de poder, el que ostenta qui rep mentre els altres esperen el seu torn.

 «Si en els pitjors moments ha treballat com ho ha fet, què no vindrà ara, alcalde», ha continuat Ayuso per enaltir Almeida. «Junts hem afrontat situacions inèdites, sempre units», tot i que la unitat personal i en el partit, que no institucional, es va veure truncada durant els mesos de guerra civil al PP i no s’ha recompost del tot.

Almeida ha agraït les seves paraules a la presidenta davant els mitjans i ha tornat a recalcar que són un equip: «Agraeixo les seves paraules, el millor està per venir. El tiquet electoral Ayuso-Almeida, Almeida-Ayuso, és imbatible. Gràcies al seu suport i el seu carinyo hem tirat endavant la situació tan difícil que hem viscut».

Paper de Génova

Alberto Núñez Feijóo va acordar a l’arribar a Génova donar llibertat als seus barons per dissenyar els seus equips i estratègies, però les llistes definitives de les capitals de província i les regionals han de ser ratificades pel comitè electoral nacional. A l’equip municipal intenten mostrar unitat, «estem alineats», però recorden que «Génova també té una cosa per dir» respecte a les llistes. Feijóo, que vol «evitar el soroll» entorn de qüestions orgàniques, pot intercedir per llimar asprors i temperar els ànims entre Sol i Cibeles. Que ho faci a costa d’una discussió amb la líder madrilenya és una altra cosa.

Mentre algunes fonts internes parlen de gresca entre tots dos, d’altres apunten que Ayuso «es ficarà poc» en com Almeida elabori el seu equip, sempre que compleixi els criteris que ha demanat a la resta de les agrupacions municipals: «Renovació d’almenys un terç dels regidors actuals al càrrec més de quatre anys», «afiliació al PP» i incorporació d’excàrrecs de Ciutadans només en casos en què la seva trajectòria prèvia hagi sigut «molt molt rellevant» al municipi. Les normes són tan clares i el poder intern d’Ayuso i la seva estrebada electoral dins del PP tan evidents que tampoc sembla que l’alcalde pugui imposar-se en la negociació, de manera que tampoc faria falta «ficar-s’hi molt» per aconseguir una llista del gust d’Ayuso.

Expectatives de creixement

Notícies relacionades

Almeida, des que ha sigut confirmat com a candidat a l’alcaldia, ha repetit en diverses ocasions que vol que tots» els seus regidors actuals repeteixin (en són 15) perquè «han fet una gran feina» i fonts pròximes a ell han argumentat que com que les enquestes els donen un increment d’almenys 10 escons fins a fregar la majoria absoluta, hi ha marge perquè la renovació d’un terç que demana el PP regional es produeixi sense necessitat de treure els que ja hi són. Entre les novetats podria apostar per incloure els noms dels que fins fa una setmana pertanyien a Ciutadans però s’han anat a poc a poc donant de baixa de la formació taronja, «minant» la candidatura de Begoña Villacís i fent-li així la feina a Almeida, assenyalen al PP.

Però no hi ha encara consens en això. Ayuso no vol alguns dels actuals regidors de nou a l’ajuntament i es resisteix també a deixar espai als que fins ara pertanyien a Ciutadans, no ho veu necessari i aquest dimecres en una entrevista al·ludia al fet que els fitxatges podrien ser posteriors al 28 de maig, en línia amb el que va fer ella amb Marta Rivera de la Cruz. De moment, Génova espera les llistes per dilluns, 17, i tot i que el període per presentar-les és entre el 19 i el 24 al PP de Madrid creuen que ho retardaran fins a gairebé el final.