CAMPANYA DEL PP

Moreno fica Catalunya en campanya i denuncia una «persecució agressiva» a Andalusia

Bendodo considera que la majoria absoluta a Andalusia és «una injecció moral» per al PP a tot Espanya, perquè significa que «tot és possible» davant les pròximes eleccions del maig

3
Es llegeix en minuts
Isabel Morillo

El president de la Junta d’Andalusia, Juan Manuel Moreno, ha decidit que la relació amb Catalunya sigui un dels seus temes favorits en l’agenda pública camí de la campanya de les municipals i autonòmiques del maig. La broma amb la Virgen del Rocío en un programa de TV-3 li ha donat el peu, però Moreno no limita les suposades ofenses a aquest esquetx.

En un esmorzar informatiu d’Europa Press, en el qual ha presentat el coordinador general del PP, Elías Bendodo, el president andalús ha carregat contra el Govern de Pedro Sánchez, al qual ha demanat que assumeixi «un paper fonamental» a l’«hora de defensar la singularitat i la diversitat dels territoris d’Espanya». Moreno ha lamentat que hi hagi «una persecució hostil i agressiva» als andalusos, i ha posat com a exemple el cas d’una infermera andalusa que en un vídeo de TikTok es va negar a aprendre català per poder optar a continuar treballant a l’Hospital de la Vall d’Hebron de Barcelona i es va burlar que l’idioma fos una exigència per poder accedir a la seva plaça. La infermera ha denunciat després una campanya d’assetjament dels independentistes i un dur interrogatori de la Generalitat, que va obrir una investigació sobre aquest cas. Amb aquest cas com a llaç, Moreno ha advertit que des de Catalunya hi ha una croada contra altres territoris sense que el Govern hi intervingui.

Ha sorprès la duresa amb què el president andalús ha considerat aquest assumpte en la seva intervenció, durant la qual ha obviat els dos temes que avui protagonitzen l’agenda andalusa: la primera vaga de metges de l’atenció primària aquesta legislatura i la proposició de llei de regadius a Doñana que aquest dimecres inicia la seva tramitació al Parlament. Moreno no s’ha referit a cap d’aquests assumptes ni ha admès preguntes a l’entrada a l’esmorzar informatiu.

Tornada a l’independentisme

«Andalusia respecta a tothom», ha començat dient Moreno, que ha assegurat que surt a defensar la comunitat quan «algú es burla de nosaltres». «Catalunya és una terra germana que estimem profundament; jo tinc vincle afectius, familiars i emocionals amb una terra que em va veure néixer», ha recordat el president que és fill d’andalusos emigrats a Barcelona, ciutat on va néixer. Ha lamentat que «una terra tan cosmopolita i acollidora» avui estigui «dividida» i es permeti una «persecució hostil i agressiva a una infermera per fer una broma amb el català sense ofendre ningú», i ha assenyalat el mal que segons el seu parer ha fet l’independentisme en la societat catalana.

Fa molt temps que Catalunya ha deixat d’estar en la primera línia informativa de la política a Andalusia, però el PP ha decidit que això canviï. La broma a TV-3 la setmana passada ha obert un front de conflicte, amb la intervenció directa del president andalús, que ha exigit que es demanin disculpes i que des d’aleshores ho situa en la primera línia dels seus discursos públics, i lemanta les «ofenses» als andalusos. El PSOE, per contra, defensa que la política del Govern de Sánchez, amb els indults i la reforma del Codi Penal per eliminar el delicte de sedició i reformar la malversació, ha permès «desinflamar» el conflicte i normalitzar les relacions a Catalunya.

Andalusia, com a referència

Bendodo ha pres la paraula, després d’una carinyosa presentació del president andalús, per abordar alguns dels assumptes d’actualitat nacional i reivindicar el seu paper com a coordinador nacional de la campanya electoral del PP cap al 28 de maig. «Ningú donava res per nosaltres», ha recordat el polític malagueny referint-se a la campanya de les autonòmiques del 2018, que ha admès que era un moment d’«infermeria o porta gran».

Notícies relacionades

El canvi de Govern del PP i Cs amb Vox va permetre, segons l’anàlisi dels populars, un resultat històric quatre anys més tard. «Si a Andalusia avui hi ha una majoria absoluta, qualsevol cosa és possible a qualsevol territori d’Espanya, és una injecció moral per al PP a tot Espanya», ha advertit. Les tres claus de l’èxit de Moreno han sigut, segons Bendodo, «la gestió, la moderació i la humilitat».

«Mai un president del Govern havia abandonat d’aquesta maenra el sentit comú i el sentit d’Estat», ha assenyalat sobre Pedro Sánchez, i ha denunciat l’«intervencionisme pur» del Govern en tots els àmbits. «Res com la supèrbia ha expulsat tants polítics del camí», ha afegit.