REFORMA PENAL

Irene Montero considera «difícil d’explicar» que el PSOE reformi el ‘només sí és sí’ sense la majoria feminista

La titular d’Igualtat denuncia que els socialistes aprovin la reforma de la llei del ‘només sí és sí’ amb el PP, un partit que «s’ha oposat als avenços de drets de les dones»

Irene Montero considera «difícil d’explicar» que el PSOE reformi el ‘només sí és sí’ sense la majoria feminista
2
Es llegeix en minuts
Violeta Molina Gallardo

El Ministeri d’Igualtat no comparteix la necessitat d’augmentar les penes a delinqüents sexuals, però ha fet aquesta «cessió» per poder arribar a un acord amb el partit majoritari del Govern, ha assegurat la ministra d’Igualtat, Irene Montero. Per això, denuncia que té «una explicació molt difícil» que el PSOE «estigui oferint la mà al PP en lloc d’oferir-la a la majoria feminista» per reformar la llei del ‘només sí és sí’.

«El PSOE ha decidit pactar amb el PP una reforma de la llei del ‘només sí és sí’ que torna a l’esquema anterior. [...] Un model d’impunitat per als agressors i moltíssima vulnerabilitat per a les víctimes», ha incidit la titular d’Igualtat en una entrevista a RNE.

Esmena a la totalitat al consentiment

Montero ha lamentat que el PP, que «s’ha oposat sistemàticament a tots els avenços en els drets de les dones» i planteja «una esmena a la totalitat» al consentiment, estigui «agafant del braç el PSOE» per a la modificació dels delictes sexuals en el Codi Penal.

Montero no entén aquesta decisió dels socialistes d’«allunyar-se de la majoria de la investidura», quan, ha remarcat, han presentat propostes per elevar les penes que preserven el model del consentiment.

Es tracta, ha dit, d’una cessió per prioritzar l’acord, ja que no consideren que apujar les penes de presó impliqui més protecció de les dones. Les esmenes d’Unides Podem, ha defensat, són «una mostra més de la voluntat d’acord». «Per tal d’arribar a un acord i protegir el consentiment, estem disposades a entrar en un marc de treball que no és el propi del feminisme», ha asseverat.

No obstant, ha mostrat la seva estranyesa davant el fet que el PSOE rebutgi uns canvis que compleixen els requisits exigits d’elevar aquestes penes.

Resposta unitària

La negociació està trencada des de fa molt temps, però Montero ha insistit que mirarà de buscar un acord que «permeti donar una resposta unitària com a Govern i amb la majoria de la investidura».

Notícies relacionades

«Té una explicació difícil que no ens asseguem per arribar a un acord i que el PSOE prefereixi deixar la llei del ‘només sí és sí’ en mans del PP», ha reiterat, per lamentar que la proposta que previsiblement s’aprovarà suposarà un «retrocés enorme».

La ministra d’Igualtat ha destacat que el Codi Penal ha de ser feminista i no basar la credibilitat de les víctimes de violència sexual en si s’ha exercit o no violència contra elles.