Xocs interns

Jordi Turull demana silenci a Magda Oranich sobre la gestió del cas Laura Borràs dins de Junts

El secretari general demana a l’advocada que convoqui la comissió de garanties del partit després de les vacances de Setmana Santa

Jordi Turull demana silenci a Magda Oranich sobre la gestió del cas Laura Borràs dins de Junts
3
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal
Fidel Masreal

Periodista

Especialista en política i salut mental

ver +

Tancar files. Aquesta continua sent l’obsessió de la direcció de Junts i del seu secretari general, Jordi Turull, després de la sentència per corrupció a la presidenta del partit i presidenta suspesa del Parlament, Laura Borràs. Amb aquest objectiu, aquest dimarts Turull s’ha reunit amb l’advocada Magda Oranich, responsable de la comissió de garanties del partit, per reclamar-li silenci mediàtic. Oranich va afirmar la setmana passada a La 2 i Ràdio 4 que ella ja hauria dimitit com a diputada si es trobés en la situació de Borràs, pel bé de la presidència del Parlament.

Les seves paraules van malmetre la tàctica de Junts d’evitar tot debat intern després de la sentència. Tant van molestar les afirmacions –que va fer a títol personal i sense entrar a valorar la situació de Borràs a Junts– que diversos organismes locals han demanat la seva dimissió. Amb aquests precedents, Turull ha demanat aquest dimarts a l’advocada i històrica defensora del feminisme i els drets fonamentals, que guardi silenci i que convoqui una reunió de la comissió de garanties després de la Setmana Santa per analitzar el cas.

La reunió, en un to cordial i amistós, ha servit perquè Oranich li argumentés a Turull que el que ella ha dit públicament és que la presidència del Parlament és la segona autoritat política de Catalunya i que s’haurien de prendre decisions per preservar la institució. Turull, segons fonts coneixedores de la trobada, ha apel·lat a la unitat i fins i tot li ha suggerit si ella estaria disposada a deixar voluntàriament la comissió de garanties. Oranich li ha contestat que de forma immediata no és la seva voluntat perquè es podria interpretar com una cessió a les pressions internes del sector de Borràs.

Els precedents

Oranich ja va denunciar les pressions «inacceptables» de Borràs quan es va encarregar d’analitzar el cas Dalmases amb un informe per a Junts que va constatar que el diputat i mà dreta de la presidenta va esbroncar una periodista de TV-3. Ara, de nou, Oranich és objecte de les crítiques dels fidels a Borràs que consideren que ha de ser expulsada per perjudicar el partit amb les seves declaracions públiques. Fonts pròximes a l’advocada responen que ella és la primera sorpresa que el debat se centri en les seves declaracions i no la sentència respecte a Borràs.

Per tot això, Turull apel·la constantment als interessos electorals de Junts per demanar a tots silenci per postergar els debats que hagi de tenir la comissió de garanties sobre el cas Borràs. Els estatuts del partit es van modificar, en el congrés de l’estiu passat, per evitar que Borràs sigui directament expulsada per falta greu davant una investigació vinculada a la corrupció.

Notícies relacionades

El text dels estatuts ara recull una excepció: si el partit considera que la sentència és ‘lawfer’, és a dir, persecució política, s’eximirà la persona condemnada –en aquest cas, Borràs– de ser expulsada. Però l’organisme intern que dirimirà en tot cas si es tracta o no de persecució política és la comissió de garanties que presideix Oranich.

Per això aquesta veterana advocada s’ha convertit en part de la batalla interna a Junts sobre les conseqüències polítiques que ha de tenir la sentència a Borràs tant respecte al seu càrrec com a presidenta de Junts com a si ha de ser substituïda per un altre diputat de JxCat al capdavant del Parlament. Respecte d’aquesta última qüestió, mentre dirigents com Aurora Madaula han suggerit l’opció de deixar la presidència vacant, altres a Junts opinen que un altre diputat o diputada del partit ha d’ocupar el càrrec si la Junta Electoral aparta Borràs.