Resposta després de la sentència

Laura Borràs reclama ser restituïda com a presidenta del Parlament malgrat la condemna

La líder de Junts avisa que es produirà una «vulneració de drets» si la institució permet que la Junta Electoral li retiri l’escó

Laura Borràs reclama ser restituïda com a presidenta del Parlament malgrat la condemna

RICARD CUGAT

2
Es llegeix en minuts

La presidenta suspesa del Parlament i líder de Junts, Laura Borràs, ha reclamat aquest divendres que se la restitueixi en el càrrec «per acabar amb la interinitat» en què es troba la Cambra catalana des del mes de juliol passat, malgrat que aquest dijous va ser condemnada pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) a 4 anys i mig de presó i 13 d’inhabilitació per adjudicar contractes a dit a la Institució de les Lletres Catalanes. Una pena junt amb la qual proposa el seu indult parcial perquè pugui evitar la presó.

En declaracions a RAC-1, Borràs ha acusat aquest divendres el president de la Generalitat, Pere Aragonès, i els membres de la Mesa del Parlament d’haver «provocat» la «interinitat» a la institució quan ERC, el PSC i la CUP van votar la seva suspensió, i ha deixat clar, com ja va deixar entreveure, que no pensa dimitir. Just aquest divendres, la presidenta de la comissió de garanties de Junts, Magda Oranich, l’ha convidat a deixar vacant el seu escó en una entrevista a Ràdio 4: «Si fos jo, dimitiria del Parlament per dignitat».

«M’han pogut suspendre dels meus deures, però no del meu sentit ni de la meva responsabilitat. Avui dia la presidenta del Parlament es diu Laura Borràs perquè no n’hi ha cap altra», ha expressat la presidenta de Junts, i ha advertit que mantindrà «les seves responsabilitats» mentre sigui diputada a la Cambra. Ciutadans, el PP i Vox ja han recorregut a la Junta Electoral perquè intervingui per retirar-li l’escó mentre tots els partits del Parlament, a excepció de Junts, li han exigit que se’n vagi pel seu propi peu després de ser condemnada «per corrupció».

La líder de Junts ha advertit també que es produirà una «vulneració de drets» si la institució permet que la Junta Electoral li retiri l’escó, just la mateixa situació que es va produir quan ella exercia de presidenta amb plenes funcions i se li va retirar l’acta a l’exdiputat de la CUP Pau Juvillà sense que hagués arribat tampoc la seva condemna ferma per no haver retirat llaços grocs de la Paeria en període electoral.

L’indult com a símptoma

Notícies relacionades

Borràs ha assenyalat que, quan va entrar en política, «estava preparada per lluitar contra l’Estat», però no ho estava «perquè l’independentisme caigués en les trampes de l’Estat» ni es dediqués a «fer-se mal» dins del col·lectiu. «Això, l’únic que fa és que a l’altre costat mengin crispetes i aplaudeixin amb les orelles», ha resolt. La també presidenta de Junts ha deixat anar crítiques contra ERC i ha dit que està «indignada amb aquest independentisme que col·labora amb l’Estat del qual es vol independitzar i que atropella drets».

Sobre el fet que el tribunal acompanyi la condemna d’una proposta d’indult parcial perquè no entri a la presó, Borràs interpreta que és una manera de passar la pilota al Govern espanyol, i ha advertit que ella només contempla la seva absolució. En tot cas, considera que aquesta petició poc freqüent demostra el component polític que denuncia que ha tingut el seu judici.