Article de Xavier Bru de Sala Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

Tocat i enfonsat

La conseqüència política immediata de l’enfonsament de Dalmases és que es reforça el sector que pretenia mantenir-se en el Govern i va perdre el pols

1
Es llegeix en minuts
Tocat i enfonsat

Albert Bertran

A diferència del conegut joc de ‘barcos’, en política no hi sol haver gaire distància entre “tocat” i “tocat i enfonsat”. Després que Magda Oranich, encarregada de l’informe sobre la famosa escridassada, destapés les pressions i al·ludís a un patró de conducta habitual del diputat Francesc de Dalmases, els seus defensors haurien d’haver-se sumat al diagnòstic de Jordi Turull, dictat en privat però fet públic. Estàs enfonsat i fas mal al partit, has d’abandonar també l’escó de diputat com més aviat millor. Després de les informacions recollides en aquestes pàgines, s’ha fet del tot evident que, per no arrossegar cap al fons la seva capitana, Dalmases faria bé d’esquivar la reunió de la comissió de l’Estatut del Diputat renunciat a l’acta abans de sotmetre’s a les ben merescudes i probablement exemplars sancions. Si no renuncia avui mateix, ni Junts ni el sector de Junts que li ha donat suport en sortiran gens ben parats.

Notícies relacionades

És de manual però va bé recordar-ho. La primera cosa que ha de tenir la mà dreta d’un polític, i Dalmases ho era de Laura Borràs, és mà esquerra. Mà esquerra que opera de sotamà i no mà dreta que reparteix castanyots en forma d’esbroncada o escanya directament els o les més febles. Com tothom hauria de saber, hi ha moltes maneres de pressionar des del poder. La menys efectiva, i alhora la més arriscada, és l’exercida per Dalmases. El preu que ha de pagar és el punt final d’una efímera i galdosa carrera política.

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web

I és que en política o bé ets un veterà com Turull, o Oranich, o un superdotat com Giró, o un gregari infeudat a un que sap com s’hi juga. Dalmases, que no és cap d’aquestes tres coses, es va infeudar a Laura Borràs, que tampoc no és cap de les tres coses. La conseqüència política immediata de l’enfonsament de Dalmases és que es reforça el sector que es volia mantenir al Govern i va perdre el pols. Els pragmàtics recuperen terreny, mentre Borràs i els seus, que al partit són menys i tenen menys força del que pot semblar, perden posicions. L’aura de la Laura es comença a enfosquir.