Construcció de Sumar

¿Qui va i qui no va a l’acte de Yolanda Díaz diumenge vinent?

La vicepresidenta vol congregar la majoria de partits d’esquerres a l’anunci de la seva candidatura a les eleccions generals

¿Qui va i qui no va a l’acte de Yolanda Díaz diumenge vinent?
2
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

Diumenge vinent tindrà lloc a Madrid un acte que està cridat a ser un dels més importants per a l’esquerra espanyola dels últims anys. La vicepresidenta segona, Yolanda Díaz, anunciarà la seva intenció de presentar-se a les pròximes eleccions generals.

Notícies relacionades

La líder de Sumar farà aquest pas després de gairebé nou mesos recorrent el país i acompanyada per la gran majoria de forces a l’esquerra del PSOE. ¿Totes? Això encara s’ha de veure.

Moltes han confirmat la seva assistència, però la vista està posada sobretot en Podem. Els morats, de moment, no hi acudiran al no haver tancat un pacte amb Díaz sobre la celebració d’unes primàries obertes per configurar les llistes electorals. No obstant, la llista d’assistents és bastant completa.

Esquerra Unida i el PCE

Dues de les figures més pròximes a Yolanda Díaz, el coordinador federal d’IU, Alberto Garzón, i el secretari general del PCE, Enrique Santiago, acudiran diumenge vinent a l’acte de Sumar. Són dos dels perfils més rellevants de l’espai d’Unides Podem, de manera que té molta rellevància que acudeixin a l’anunci de la candidatura.

En Comú Podem

Des del primer moment Díaz ha mostrat la seva predilecció per l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, que serà una de les dirigents de l’espai dels Comuns que hi acudirà diumenge. També hi serà present la presidenta del grup parlamentari al Parlament, Jéssica Albiach, el president del grup parlamentari al Congrés, Jaume Asens i la diputada Aina Vidal.

Podem

La direcció nacional de Podem no hi anirà, de moment. Els morats han posat com a condició arribar a un acord per fer primàries obertes. No obstant, ja hi ha hagut diferents càrrecs que han anunciat que hi assistiran. El coordinador de Podem a Galícia, Borja San Ramón, i la coordinadora de Podem a la comunitat foral de Navarra, Begoña Alfaro, són dos d’ells. També el dirigent de Galícia en Comú, Antón Gómez Reino.

Més País

Més País també hi enviarà una delegació ben nodrida. Al capdavant anirà el líder del partit, Íñigo Errejón, amb les candidates de Més Madrid a l’alcaldia de la capital i a l’Assemblea de Madrid, Rita Maestre i Mónica García, respectivament.

Altres partits regionalistes

Hi haurà pràcticament representants de totes les formacions territorials que estan cridades a aliar-se amb Sumar. La delegació més gran serà la de Compromís, que, tot i que encara no tenen decidits tots els integrants, estarà liderada per l’alcalde de València, Joan Ribó. També hi haurà membres de Drago, el partit que va fundar l’exdiputat de Podem Alberto Rodríguez; de la Chunta Aragonesista; de Batzarre

Partits verds

A l’acte de Díaz hi acudiran els dos partits verds espanyols més potents: Equo i Aliança Verda. Per part del primer hi assistirà la diputada Inés Sabanés, i per part del segon, el diputat Juantxo López de Uralde, molt pròxim a la direcció de Podem.

Representació europea

Díaz no només aconseguirà unir dirigents de l’esquerra espanyola. També hi haurà presència dels dos grans grups europeus. Com va avançar el diari ‘Público’, també faran acte de presència Mélanie Vogel, líder del partit Verd Europeu, i Walter Baier, president del Partit de l’Esquerra Europea